Hlavní obsah

Žena, která byla dlouhá léta stíhána v kauzách Komerční banky, zemřela

Právo, har
Praha

Exšéfka odboru financování obchodů Komerční banky (KB) Jiřina Kaplanová, dlouhé roky stíhaná v kauzách kolem KB, před několika dny zemřela ve věku 73 let. Informaci o jejím úmrtí Právu potvrdil její advokát Vladimír Dvořáček s tím, že žena podlehla déle trvající vážné nemoci. Kaplanová loni v jedné ze svých kauz odmítla prezidentskou amnestii, která měla její stíhání zastavit, neboť trvala na své nevině.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak Právo informovalo v lednu, trestní senát Městského soudu v Praze již dříve musel stíhání Kaplanové kvůli vážné chorobě přerušit. Podle Dvořáčka se na zdraví Kaplanové mohlo podepsat i dlouho se vlekoucí trestní řízení. „Stresová zátěž trvající nějakých 14 let nepochybně vliv na zdravotní stav má,“ uvedl advokát.

Kaplanová byla s dalšími lidmi stíhána za podíl na stamiliónových úvěrových podvodech ve prospěch firem kolem expředsedy fotbalového svazu Františka Chvalovského z konce 90. let. Obžaloba celkovou škodu banky vyčíslila na téměř 1,5 miliardy korun. Bývalí bankovní úředníci ale vinu vždy odmítali a trvali na tom, že se ničeho nedopustili.

Před vyhlášením amnestie dostala Kaplanová od pražského městského soudu nepravomocně podmíněný trest. Následný prezidentský pardon odmítla s tím, že chce udělat vše pro očištění jména a cti své i svých někdejších podřízených. Pravomocného verdiktu se ale nedočkala.

Stíhána byla rovněž v kauze miliardových ztrátových obchodů Komerční banky s rakouskou firmou B. C. L. Trading z 90. let. V tomto případě její stíhání amnestie zastavila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám