Hlavní obsah

Žena dala děti k adopci, ale brala na ně příspěvek. Přišla si na 300 tisíc

Na více než 300 tisíc korun si podle policie neoprávněně přišla devětadvacetiletá žena z Frýdecko-Místecka. Pobírala rodičovský příspěvek na děti, které ale neměla v péči, protože je hned po narození dala k adopci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na to, že se dopustila podvodu, se přišlo až po několika letech. Jak uvedla mluvčí policie Kateřina Kubzová, žena porodila první dítě v roce 2020 a hned si požádala o rodičovský příspěvek.

„Žádost jí byla schválena a příspěvek v průběhu následujícího roku pravidelně měsíčně vyplácen. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby žena dítě nepředala hned po narození v rámci tzv. přímé adopce do péče budoucím osvojitelům,“ uvedla mluvčí.

Další dítě žena porodila v roce 2021 a celý scénář se opakoval. „V tomto případě jí bylo vyplácení příspěvku ukončeno po půl roce, když úřad práce zjistil, že žena dítě nemá v péči,“ dodala mluvčí s tím, že kontrolou pak bylo zjištěno, že podobně jednala i u předchozího dítěte.

Žena, která již vychovává i několik starších dětí, se kriminalistům k podvodu přiznala. „Uvedla, že si myslela, že i když se o děti nestará, je jejich rodič a dávky jí náleží,“ dodala Kubzová.

Vražda u Frýdku-Místku: Tělo našli v odpadní jímce

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám