Hlavní obsah

Železného čekají výslechy kvůli novým obviněním

Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie chce příští týden vyslechnout senátora a ředitele televize Nova Vladimíra Železného, kterého tento čtvrtek obvinila z dalších tří trestných činů - z dvou případů poškozování věřitele a z krácení daní.

Článek

Vypovídat na policii by mělo i dalších šest mužů, proti kterým policie v souvislosti s Železným rovněž zahájila trestní stíhání, a to bývalí Železného právníci Aleš Rozehnal a Ondřej Kuchař a akcionáři CET 21 Peter Hunčík, Vlastimil Venclík, Fedor Gál a Josef Alan.

"Výslechy jsou naplánovány od úterý do pátku," řekl v pátek advokát Radek Jilg. Ten byl již dříve obhájcem Rozehnala i nyní nově zastupuje i Gála, Venclíka a Alana. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě.

Další poškozování věřitele

Železný, jehož stíhání začalo v dubnu 2001, už nyní čelí celkem šesti obviněním. Čtyři se týkají poškozování věřitele - společnosti Central European Media Enterprises, dvě souvisí s daňovými úniky.

Také ve dvou ze tří nových kauz je Železný stíhán kvůli poškozování věřitele - společnosti CME.

V prvé z nich se měl šéf Novy pokusit poškodit společnost CME tím, že za pomoci Rozehnala a Kuchaře se téměř celý svůj obchodní podíl ve společnosti CET 21 pokusil převést na společnosti Edikon a MEF Media.

V druhé kauze pak měl Železný svůj majetek zmenšit tím, že z něho smlouvou o zúžení společného jmění manželů odstranil majetkovou hodnotu ve výši téměř 77 miliónů korun.

Akcionáři CET 21 ušetřili 54 miliónů

Společně s Rozehnalem a čtyřmi akcionáři CET 21 je pak Železný nově stíhán pro podezření z krácení daně ve spolupachatelství. Policie tvrdí, že Železný s Rozehnalovou pomocí a po dohodě s Gálem, Venclíkem, Hunčíkem a Alanem převáděl jejich obchodní podíly na sebe řetězem složitých transakcí tak, aby jeho kolegové neoprávněné "ušetřili" na daních sumu téměř 54 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám