Hlavní obsah

Železný má na krku další obvinění, policie chce i Gála a Venclíka

Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie obvinila senátora a ředitele televize Nova Vladimíra Železného z dalších tří trestných činů. Potvrdil to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka. Ve dvou ze tří nových kauz byl Železný obviněn z poškozování věřitele. Ve dvou těchto kauzách byl ve čtvrtek obviněn také Železného bývalý právník Aleš Rozehnal.

Foto: Marcel Vašut

Stánky v areálu

Článek

"K uvalení vazby není důvod," řekla náměstkyně městského státního zástupce Marcela Kratochvílová.

Jak Právu řekl Rozehnalův obhájce Radek Jilg, trestní stíhání bylo zahájeno rovněž vůči čtyřem akcionářům CET 21 - Fedoru Gálovi, Vlastimilu Venclíkovi, Peteru Hunčíkovi a Josefu Alanovi.

Všech šest obviněných je trestně stíháno pro podezření z krácení daně ve spolupachatelství. Policie tvrdí, že Železný s Rozehnalovou pomocí a po dohodě s Gálem, Venclíkem, Hunčíkem a Alanem převáděl jejich obchodní podíly na sebe řetězem složitých transakcí tak, aby jeho kolegové neoprávněné "ušetřili" na daních sumu téměř 54 miliónů korun.

V dalších dvou ze tří nových kauz je Železný stíhán kvůli poškozování věřitele - společnosti CME. V prvé z nich se měl šéf Novy pokusit poškodit společnost CME tím, že za pomoci Rozehnala se téměř celý svůj obchodní podíl ve společnosti CET 21 pokusil převést na společnosti Edikon a MEF Media.

Jak řekl Jilg, hodlá si jeho klient podat proti rozhodnutí o zahájení trestního stíhání stížnost. V druhé kauze pak měl Železný svůj majetek zmenšit tím, že smlouvou o zúžení společného jmění manželů z něho odstranil majetkovou hodnotu ve výši téměř 77 miliónů korun.

Železný si chce stěžovat

"Považuji obvinění za absurdní, protože policie má k dispozici vlastní odborný posudek, který dokládá, že jsem nikdy nemohl poškozovat věřitele. Na tuto skutečnost jsem už upozornil v Senátu. Bylo však evidentní, že policie velmi spěchá. Nemohla ani jinak, když už předem o vše požádala Senát," sdělil Právu Železný.

Jak uvedl Chalupský, svůj další postup zváží Železný po poradě se svým právníkem. Podle vyjádření Rozehnalova advokáta si jeho klient podá proti rozhodnutí o zahájení trestního stíhání stížnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám