Hlavní obsah

Zelení si vzali slogan z hitu od Katapultu. Zaplaťte, nařídil soud po devíti letech

– Praha
Novinky, bad

Strana zelených musí vyplatit textaři skupiny Katapult Ladislavu Vostárkovi 350 tisíc korun a náklady na táhlé soudní řízení za nedovolené použití sloganu „A co děti, mají si kde hrát?“ při jejich volební kampani před devíti lety. V pondělí o tom pravomocně rozhodl Vrchní soud v Praze. Už v minulosti se strana Vostárkovi na základě rozhodnutí soudu musela omluvit.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Textař hudební skupiny Katapult Ladislav Vostárek v jednací síni pražského městského soudu (11. října 2011)

Článek

Bývalý textař skupiny Katapult Vostárek zažaloval Zelené za to, že použili slogan ve své předvolební kampani v severních Čechách v roce 2010. Ponurá otázka budoucnosti je částí hitu Katapultu „Až” z roku 1979, ke kterému právě Vostárek napsal text, hudbu dodal frontman skupiny Olda Říha.

Podle Vostárka, který se v současnosti živí jako právník, mu použití sloganu v kampani Zelených poškodilo pověst. Zastupuje totiž klienty z oblasti průmyslu, tedy opačnou zájmovou skupinu než ekology.

Zelení se bránili tím, že slogan již dávno zlidověl. Vostárek podle strany navíc nebyl veřejnosti znám jako autor textu, a naopak medializace tohoto případu mu pomohla se zapsat do širšího povědomí.

Soudy daly nicméně Vostárkovi za pravdu a Zelení se mu museli v deníku Blesk omluvit. Textař ale žádal také půl milionu korun. Pražský městský soud mu je nejprve v roce 2015 přiznal, odvolací soud ale finanční náhradu zrušil. Městský soud napodruhé o dva roky později přiznal Vostárkovi „pouze“ 350 tisíc korun jako náhradu za bezdůvodné obohacení.

Ani s tím ale Zelení nesouhlasili, navrhovali o sto tisíc korun méně. Podle Zelených soudní znalec nezohlednil účel při určení obvyklé výše ceny za použití. „Šlo o politickou prezentaci, nikoliv komerční,“ uvedl právní zástupce Zelených Vít Zahálka. Znalec podle strany navíc neměl prý dostatečnou odbornost a byl údajně podjatý.

„My máme za to, že odvolací námitky strany žalované důvodné nejsou,“ uvedl v pondělí předseda odvolacího senátu Jiří Čurda.

Reklama

Výběr článků

Načítám