Hlavní obsah

Ze zámecké knihovny v Poběžovicích zmizelo sto historických knih

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně sto kusů historických knih zmizelo ze zámecké knihovny v Poběžovicích na Domažlicku. Fond vlastní Národní muzeum, škoda se bude pohybovat kolem sto tisíc korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Přesný soupis ještě nemám k dispozici, ale zřejmě nešlo o krádež na objednávku nějakého sběratele, spíše se jednalo amatéra,“ řekl Právu Martin Sekera, ředitel Knihovny Národního muzea. „Ztratily se totiž knihy s atraktivním vzhledem a zůstaly jiné, které sice vypadají na první podhled méně zajímavě, ale jsou cennější,“ podotkl Sekera, který nevyloučil, že se svazky objeví v běžných antikvariátech.

Knihy pocházejí ze sedmnáctého až devatenáctého století a ztratily se z veřejně nepřístupného depozitáře, který je umístěný v budově v zámeckém parku. Objekt vlastní obec, ve skladu bylo celkem 3500 výtisků.

Ke krádeži došlo někdy po 5. červnu 2006, kdy proběhla poslední revize. „K nové kontrole se naši pracovníci dostali v pondělí 19. března, kdy také ztrátu zjistili,“ uvedl Sekera. Případem se už začala zabývat kriminální policie a vyšetřování oddělení hospodářské kriminality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám