Hlavní obsah

Zdravotní sestra z Rumburku žaluje stát o čtyři milióny

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zdravotní sestra Věra Marešová, kterou soudy zprostily obžaloby z vraždy šesti pacientů, žádá po státu odškodné zhruba čtyři milióny korun. Její žalobou se ve středu začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 2. Ministerstvo spravedlnosti už více než milión korun Marešové loni v létě přiznalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věra Marešová u Obvodního soudu pro Prahu 2

Článek

Marešová po státu požaduje celkem téměř pět miliónů korun. Je v tom zahrnuta náhrada za ušlý zisk, za vypracované znalecké posudky, za pobyt ve vazbě nebo za ztížení společenského uplatnění. Stát Marešové už vyhověl a přiznal jí zhruba milión korun za ušlý zisk, nezákonnou vazbu a trestní stíhání.

Největší položku v žádosti Marešové tvoří náhrada za újmu na zdraví a ztížené společenské uplatnění, a sice 1 966 738 korun. Podle znaleckého posudku vypracovaného psychiatričkou Alenou Gayovou trpí Marešová mimo jiné úzkostmi, návaly, nechutí k setkávání se s lidmi a panickými ataky. Mezi lidmi se prý cítí „jako v zoo“. Marešová také podle posudku trpí kvůli pobytu ve vazbě pocitem špíny a pořád něco pere. „Trestní stíhání podstatně narušilo a zdevastovalo její (Marešové) sociální vazby,“ uvádí se v posudku.

Nátlak na dohodu

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, zastoupený Michalem Sladkým, částku nicméně rozporuje. „Není zřejmé, z jakého konkrétního výpočtu vyplývá,“ uvedl Sladký a dodal: „Není příliš zřejmá příčinná souvislost mezi ztížením společenského uplatnění a trestním stíháním žalobkyně.“ Úřad proto navrhoval vyslechnout Gayovou před soudem. Soudkyně Radka Burdová mu v tomto vyhověla a jednání ve středu odročila za účelem předvolání Gayové a také dcery Marešové a dalších k výslechu na konec května.

Úřadu také není jasná částka, kterou Marešová žádá za trestní stíhání, protože původně nárokovala 1,8 miliónu, nyní o tři sta tisíc korun více. Sladký také namítal, že se neprokázalo, že by Marešová v důsledku trestního stíhání přišla o zaměstnání, protože pracovní poměr ukončila dohodou. „Byl činěn nátlak, že pokud nepodepíše dohodu, bude ze zaměstnání vyhozena,“ řekla obhájkyně Marešové Iva Jónová.

Marešová měla podle obžaloby mezi roky 2010 a 2014 podat na jednotce intenzívní péče v nemocnici v Rumburku, kde pracovala, v infuzi šesti pacientům draslík, na což měly její údajné oběti zemřít. Podle žalobce si tím Marešová měla ulehčit svou práci. Jak Krajský soud v Ústí nad Labem, tak i následně odvolací senát Vrchního soudu v Praze Marešovou před dvěma lety pravomocně obžaloby zprostily. Revizní znalecký posudek nepotvrdil, že by pacienti zemřeli na otravu draslíkem. Kvůli trestnímu stíhání strávila Marešová ve vazbě celkem 429 dní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám