Hlavní obsah

Zavraždil spolubydlícího kvůli hádce o hroznové víno. Soud mu potvrdil 11 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku byl malicherný konflikt v ubytovně v Novém Jičíně. Hádka dvou Ukrajinců o konzumaci ovoce, konkrétně hroznového vína, však skončila vraždou. Volodymyr Parnevyi (48) tam na svého o tři roky mladšího spolubydlícího zaútočil kuchyňským nožem a ten agresi nepřežil.

Volodymyr Parnevyi u olomouckého vrchního souduVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

Krajský soud v Ostravě mu za to loni v září vyměřil 11 let za mřížemi a Vrchní soud v Olomouci, kde požadoval překvalifikování jeho jednání z vraždy na zabití a tím i mírnější trest, mu ho ve středu potvrdil. Zároveň ho vyhostil na 10 let z České republiky.

„Byla to nehoda. Všechno začal on. Já jsem se jen bránil. Bál jsem se ho. Byl na rozdíl ode mně velký, silný. Měl jsem strach o svůj život,“ tvrdil u olomouckého vrchního soudu Parnevyi, jemuž hrozilo až 18 roků vězení.

Foto: Petr Marek, Novinky

Volodymyr Parnevyi u Vrchního soudu v Olomouci.

Ani vrchní soud mu však neuvěřil a jeho odvolání zamítl jako nedůvodné. „Krajský soud provedl řádně všechny důkazy a správně je i vyhodnotil. Obhajobu obžalovaného jednoznačně vyvrátil. Poukázal v té souvislosti mimo jiné na jeho chování, kdy po činu nůž umyl a schoval. Nejednal ani v rozrušení. Navíc konflikt vyvolal on, nikoliv poškozený. A útočil nožem, velkou intenzitou na hrudník, takže musel být srozuměn s tím, že napadenému může způsobit i smrt,“ vysvětlila soudkyně Andrea Svobodová.

Nešlo o nutnou obranu, ale o chladnokrevnou odvetu, řekl soud. Potvrdil téměř slepému muži 16 let

Krimi

Vše se událo loni 24. ledna v hotelu Kalač v Novém Jičíně, který slouží jako ubytovna. Obžalovaný tam spolubydlícího napadal kuchyňským nožem. Bodl ho do levé strany hrudníku, přičemž zasáhl horní lalok plíce, do zadní strany stehna a pořezal ho na ruce. Napadený i přes okamžitou lékařskou pomoc zraněním podlehl.

Foto: Petr Marek, Novinky

Volodymyr Parnevyi u Vrchního soudu v Olomouci

U soudů se Parnevyi hájil tím, že měl z poškozeného strach. Dlouhodobě ho prý navíc šikanoval. Na pokoji mu zakazoval jíst, pít. Jednou mu údajně už způsobil zranění hlavy. Svědci však nic z toho nepotvrdili. Napadený podle nich nebyl agresivní a neměl s obžalovaným ani žádné zásadní rozepře.

Podle jeho obhájkyně v inkriminovaný den náhodou nahmatal „něco“ na stole a byl to bohužel nůž.

Cizincům, kteří na Brněnsku zavraždili seniora, soud potvrdil 17,5 roku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám