Hlavní obsah

Zavraždil Rašínova vnuka, teď se ukájí před lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve svých 58 letech si Petr Kuřátko libuje v masturbaci před diváky. Nenapravil ho opakovaný pobyt ve vězení a nepomáhá ani sexuologická léčba. Uběhl jen necelý půlrok od posledního propuštění z kriminálu a opět byl přistižen při nemravné zábavě.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Petr Kuřátko

Článek

„V pondělí 3. července jsme přijali oznámení o onanujícím muži v jedné z ulic v Karlových Varech. Na místo ihned vyrazili policisté, kteří jej zadrželi,“ uvedl policejní mluvčí Jan Bílek s tím, že muži již bylo sděleno podezření z přečinu výtržnictví.

„Kolegové zjistili, že se tohoto jednání dopustil v minulosti opakovaně. Hrozí mu proto až tři roky vězení,“ dodal Bílek.

Ubil ho trubkou

Pobyt za mřížemi není pro Kuřátka ničím novým. Skončil tam už coby teenager za různé majetkové delikty. V roce 1992 už ale putoval do vězeňské cely jako vrah. Na 13,5 roku ho tam poslal soud za to, že na lavičce v parku před vlakovým nádražím v Praze přepadl a ubil železnou trubkou Petra Rašína, což byl vnuk známého prvorepublikového politika Aloise Rašína.

Nebudu masturbovat na veřejnosti, slíbil muž soudci. Slib nedodržel

Krimi

Následující pobyty ve vězení už jsou spojené s masturbací na veřejnosti. Kuřátko sice přiznává, že je na obnažování závislý, ale vždy se před soudem dušoval, že tentokrát to bylo naposledy. Jen za minulého dva a půl roku strávil ve vězení za opakované projevy exhibicionismu 22 měsíců.

Závislý na obnažování

Například při hlavním líčení v březnu 2021 se u plzeňského okresního soudu přiznal ke čtyřem případům. „Před zraky mladých dívek se ukájel v parku, na vlakovém nádraží, u zastávky veřejné dopravy, nebo dokonce při jízdě v autobuse. Používal přitom speciální tepláky se síťovinou v rozkroku, aby mu byl vidět ztopořený penis,“ upozornil státní zástupce.

Znalkyně Kuřátka označila za exhibicionistu, což je se­xuální deviace, která se projevuje veřejným obnažováním.

„Dopustil se hrubé neslušnosti na místě veřejně přístupném. U poškozených dívek tímto svým chováním vyvolal nepříjemné pocity,“ uvedla tehdy při zdůvodnění rozsudku soudkyně Bohdana Kučerová. O nepodmíněném trestu rozhodla zejména proto, že se nejednalo o ojedinělý exces, a také s ohledem na trestní minulost obžalovaného, který si téměř polovinu života odseděl v kriminále.

„Trpí sexuální úchylkou a jeho pobyt na svobodě by byl bez dohledu odborníka rizikový,“ vysvětlila dále Kučerová, proč kromě nepodmíněného trestu uložila Kuřátkovi i ochranné sexuologické léčení. „Zatím postačí, když bude pravidelně docházet k ambulantnímu specialistovi,“ dodala soudkyně.

Lituji, jestli jsem slečnám způsobil nějaké trauma. Potřebuji léčbu, abych byl v klidu
Petr Kuřátko

Kuřátko si tehdy během výslechu před soudem posypal hlavu popelem. „Jsem závislý na obnažování. Lituji, jestli jsem slečnám způsobil nějaké trauma. Nikomu jsem ublížit nechtěl. Pozdě jsem si uvědomil, že jsem nemocný, jestli se dá můj problém vůbec nazvat nemocí. Potřebuji léčbu, abych byl v klidu a už nepáchal nic dalšího podobného. Beru již léky, které zabraňují erekci a snižují agresivitu,“ prohlásil recidivista.

Tehdy také apeloval na plzeňský soud, aby ho neposílal zpátky za mříže, s tím, že by byl ochoten přijmout jakkoli tvrdou léčbu. „Prosím o shovívavost. Pokud mě zavřete, přijdu o práci i o bydlení. Po propuštění z posledního výkonu trestu v červnu 2019 jsem se snažil vybudovat zázemí a žít spořádaně,“ prohlásil Kuřátko v závěrečné řeči.

Nakonec ale dostal 14 měsíců nepodmíněně. Neuplynul ale ani měsíc od vyhlášení rozsudku, který ještě ani nebyl v právní moci, a už Kuřátka zadrželi policisté za stejný prohřešek. Následoval další, osmiměsíční trest. Na svobodu se dostal Kuřátko letos v únoru.

Podle domažlického sexuologa Viliama Janáče jde o formu exhibicionismu, která je nevyléčitelná a dá se pouze tlumit prášky. „Je to něco jako nemoc, u které znalci uznávají snížené ovládací schopnosti. Takto postižení lidé nejsou nebezpeční, budí jen veřejné pohoršení. Proto jsou také trestáni jen za výtržnost,“ vysvětlil Janáč.

Žena v Brně zvonila v šest ráno ve spodním prádle na souseda. Ten na ni zavolal policii

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám