Hlavní obsah

Zavraždil přítelkyni, tělo zalil betonem. Uzavřel dohodu o trestu na 12 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dohodou o vině a trestu skončil případ vraždy z Vyškovska, kde dvaačtyřicetiletý Vladimír Tannenberger zavraždil o pět let mladší přítelkyni. Brněnský krajský soud ve čtvrtek dohodu znějící na 12 let vězení posvětil, byť jedním dechem dodal, že chápe postoj pozůstalých, kteří trest vnímali jako mírný. Pozůstalým musí muž zaplatit milion korun.

Vladimír Tannenberger u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K činu došlo v říjnu 2020 na zahradě domu v jedné z obcí na Vyškovsku. „Po hádce se obžalovaný neovládl a dal své družce facku, kterou tím srazil na zem. Poté ji kurtnou uškrtil, tělo zabalil do igelitových obalů a odvezl do remízku poblíž Šlapanic. Tam tělo umístil do jámy, na něj nalil beton a zahrabal zeminou,“ zrekapituloval soudce Aleš Novotný. Poté, co se zbavil těla, vyrazil Tannenberger na policii a nahlásil svou družku jako pohřešovanou. Tělo se podařilo policistům najít až po půl roce.

Policie našla po půlroce tělo ženy z Vyškovska. Byla zavražděna

Krimi

Dohodu přinesl k soudu státní zástupce Robert Hanuš, podle kterého byl trest za vraždu dostatečný. „Je mi to líto. Souhlasím s dohodou a chtěl bych, aby soud dohodu přijal,“ prohlásil před soudem Tannenberger.

Proti přijetí dohody naopak vystoupil zmocněnec pozůstalých. „S dohodou a jejím zněním nesouhlasí. Mají za to, že výpověď obžalovaného je účelová, a upozorňují, že obviněný se snažil získat majetkový prospěch, přicházel totiž do úvahy jako dědic po poškozené. Dohoda je nepřiměřeně mírná,“ upozornil zmocněnec.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vladimír Tannenberger u soudu

Předseda trestního senátu Novotný přiznal, že dohoda se skutečně může jevit jako mírná. „Soud má jisté pochybnosti o údajích obžalovaného, ale jsou to pochybnosti o něčem, co není zcela zásadní pro skutek. Obžalovaný se doznal, až když byl usvědčen, dokud měl možnost výmluvy, snažil se tomu vyhnout,“ prohlásil Novotný.

Soudce uznal, že v normálním procesu by byl trest nejspíše o něco vyšší. „Ale jedná se o dohodu, která jistým způsobem nabízí pachateli benefit za to, že se k trestnému jednání dozná. A také to znamená to, že spravedlnost přijde dřív. Rychlost té sankce je přitom jednou ze skutečností, kterou stát preferuje,“ vysvětlil Novotný.

Reklama

Výběr článků

Načítám