Hlavní obsah

Zatykač na Štávu z Diag Human u nás neplatí

Novinky, Tomáš Urban
PRAHA

Mezinárodní zatykač na Josefa Štávu, majitele společnosti Diag Human, které stát vyplatil 326 miliónů korun za poškození dobrého jména, zatím na pražskou pobočku Interpolu nepřišel. Zatykač vydal Interpol v Německu, kde Šťáva figuruje v korupčním skandálu.

Foto: Ondřej Kořínek - repro stream.cz

Ilustrační foto

Článek

"O zatykači vím. Dal jsem si celou věc prošetřit jednou z tajných služeb. Zatykač by u nás ale stejně neplatil. Občana České republiky nelze vydat ke stíhání do cizí země," uvedl dnes ministr vnitra Stanislav Gross a dodal, že situace se změní po našem vstupu do Evropské unie.

To potvrdil i policejní prezident Jiří Kolář. "Zatykač má význam v zemích sloučených v Interpolu, s výjimkou státu, jehož občanství hledaný má. Tam se ani pátrání nevyhlašuje," prohlásil Kolář.

Obrovské odškodné

Firma Diag Human používala v minulosti název Conneco a na začátku devadesátých let chtěla z Česka vyvážet krevní plazmu. Proti projektu se velmi razantně postavil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar a byl úspěšný. Současná vláda však firmě za to vyplatila obrovské odškodné.

Reklama

Související témata:

Související články

Součková chce mluvit o kauze Diag Human

Ministryně zdravotnictví Marie Součková požádala soud o zproštění mlčenlivosti v kauze Diag Human - firmy, která za ušlý zisk z nepodařeného obchodu s krevní...

Výběr článků

Načítám