Hlavní obsah

Zatmělo se mi a pak měl nůž v lopatce, vysvětlil obžalovaný napadení. Dostal podmínku

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Jen jedno dopoledne trvalo v úterý u královéhradeckého krajského soudu hlavní líčení s instalatérem Martinem Zeleným (45) ze Svitavska, obžalovaným z pokusu o vraždu. Po veskrze malicherném konfliktu kvůli jídlu zůstal letos v březnu jeho 75letý blízký příbuzný ležet ve společném obydlí s nožem v zádech. Soud nakonec útok Zeleného překvalifikoval na těžké ublížení na zdraví a potrestal ho tříletým podmíněným trestem s odkladem na pět let.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Martin Zelený u Krajského soudu v Hradci Králové

Článek

K rodinnému konfliktu došlo letos 20. března po jedné hodině odpoledne ve Vendolí na Svitavsku, a protože v něm značnou roli hrál i alkohol, součástí již pravomocného rozsudku je podmínka zdržení se pití alkoholu.

„Ten pitomej den jsem ráno vstal po šesté, v sedm jsem vzal auto a jel na hřbitov zapálit máti svíčku. Dělám to každý den. Pak jsem se nasnídal a dělal běžný práce, praní, zalít kytky, vysávat,“ zavzpomínal obžalovaný na den útoku.

Jeho příbuzný vstal později, odešel na nákup a po návratu si společně dali pivo a rum, neboť den předtím měl poškozený svátek. Přišel ještě známý, ten však před obědem odešel. Pak obžalovaný řekl poškozenému, aby si nalil polévku, ten odmítl.

Když mu ji obžalovaný donesl do obývacího pokoje, začal prý poškozený křičet, že ji nechce a že mu nemá rozkazovat. „Po několika minutách jsem vzal nůž, chtěl jsem porcovat maso. Otevřel jsem dveře do obýváku. On mi nadával, křičeli jsme na sebe. Pak se mi zatmělo před očima. A pak on měl v lopatce nůž,“ pokračoval Zelený.

Chce dodržovat pravidla

Ihned prý začal zraněného ošetřovat, chtěl přivolat pomoc, ale on odmítl. Zavolal sestřenici, ať přijede. „Každá minuta byla jako hodina. Vypadával mu dech, byl bledej. Ona zavolala záchranku,“ dodal obžalovaný, který pro své selhání nemá vysvětlení.

Chtěl bych, abyste ho pustili domů, nebo mu dali podmínku.
poškozený

„Chtěl bych se všem omluvit. Slibuju, že budu žít spořádaný život, dodržovat pravidla a vzdám se požívání alkoholu. A chtěl bych poděkovat lékařům,“ dodal.

Jak zjistili znalci, poškozený utrpěl bodnou ránu v podlopatkové krajině, což způsobilo kolaps pravé plíce, krvácení do hrudní dutiny a muže bezprostředně ohrožovalo na životě. „Bez urgentní péče by zranění vedlo ke smrti,“ potvrdil soudní znalec.

Prý ho vyprovokoval

Útočník sice požíval rád alkohol, ale nebyl na něm závislý. V době útoku byl ve stavu středně těžké opilosti. Sám sebe popsal, že je impulzivnější povahy, ale lidi nenapadá. Rád si dá pivo, ale přes týden prý nepije. „Opravdu toho lituju. Teď je problém, že se o něj nemá kdo starat, nezvládá práce týkající se chodu domácnosti. Stará se o něj známý a sestřenice,“ dodal obžalovaný.

Poškozený svého práva nevypovídat nevyužil a prakticky potvrdil slova obžalovaného. „Já ho asi opravdu vyprovokoval,“ řekl soudu. „Chtěl bych, abyste ho pustili domů, nebo mu dali podmínku. Kdyby mě chtěl zabít, tak to udělal, než přijela sanita. On se mě snažil zachránit,“ dodal starý muž.

„Volal nám, hned jsme tam jeli. Byl vyděšený,“ vypověděl manžel sestřenice obžalovaného s tím, že to, co se stalo, nedokáže pochopit. „Musel to být zkrat,“ řekl soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám