Hlavní obsah

Zástupce ředitele dětského domova je stíhán za znásilnění dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Více než deset let pracuje v tachovském dětském domově. Z vychovatele se postupně vyšvihl až na zástupce ředitele. Jenže teď je 58letý Jaroslav J. už několik týdnů na nucené dovolené. Je totiž podezřelý ze sexuálního zneužívání svých svěřenců.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Byl obviněn ze zločinů znásilnění a pohlavního zne­užití, které měl spáchat na dítěti mladším 15 let,“ potvrdil Právu státní zástupce Martin Rykl. Dodal, že minulý týden podal ke Krajskému soudu v Plzni na muže obžalobu. Podle zjištění Práva navrhuje pro Jaroslava J. trest tři roky vězení, desetiletý zákaz práce s dětmi a ochranné sexuologické léčení.

„Byl jsem z toho opravdu hodně překvapený, protože to byl výborný vychovatel. Přivedl spoustu dětí ke sportu,“ reagoval na obvinění svého kolegy ředitel domova Zdeněk Kropáč, který také podal trestní oznámení. To učinil poté, co jej vychovatelky na možné nevhodné chování Jaroslava J. upozornily.

„Ze začátku jsem tomu vůbec nechtěl věřit a měl jsem spíš pocit, že si to děti vymyslely třeba z nějaké pomsty. Ale když se postupně začaly odkrývat určité věci, šel jsem okamžitě na policii,“ pokračoval šéf dětského domova.

Ctí presumpci neviny

Ředitel podle svých slov s Jaroslavem J. pracovní poměr zatím neukončil. „Není pravomocně odsouzený a já ctím presumpci neviny. Do práce ale nechodí. Momentálně je ta si­tuace taková, že si vybírá neplacené volno. Ve funkci mého zástupce už samozřejmě také není,“ vysvětlil Kropáč.

Sexuální obtěžování v MHD zažila třetina žen

Krimi

Z usnesení o zahájení trestního stíhání vyplývá, že k sexuálním útokům na děti mělo docházet na přelomu loňského a letošního roku. Vyšetřovatelé vychovatele podezřívají, že opakovaně zneužíval nejméně čtyři chlapce ve věku od 8 do 12 let. Docházet k tomu mělo na pokoji nebo v koupelně.

„V úmyslu uspokojit svůj pohlavní pud přišel do pokoje za poškozeným, sáhl mu pod pyžamo na penis a přetahoval předkožku,“ popsali vyšetřovatelé jeden z případů. Podobným způsobem se měl muž chovat k dalším chovancům, a to během sprchování.

Státní zástupce upozornil na to, že obviněný muž zneužil svého postavení vychovatele, kdy ho chlapci byli zvyklí poslouchat. „Pokaždé je upozornil, že o tom nemají nikomu říkat,“ stojí v obvinění. Podle dobře informovaného zdroje si Jaroslav J. vytipoval jedince, kteří se rozumově pohybují na hranici lehké mentální retardace.

Muž sexuálně obtěžuje dívky v Lovosicích

Krimi

Právo dále zjistilo, že znalci u vychovatele zjistili sexuální úchylku. Jde o homosexuální pedofilii. „Podrobnosti z vyšetřování neznám, takže tohle vůbec nevím. Šokuje mě to,“ řekl k tomu ředitel dětského domova.

V rámci prověřování případu policie také zjišťovala, zda nedošlo k pochybení ze strany dětského domova. „Tady musím říci, že vedení zareagovalo velmi rychle. Ředitel podal trestní oznámení prakticky okamžitě potom, co se dozvěděl konkrétní informace od podřízených zaměstnanců,“ uvedl policejní zdroj s tím, že v těchto případech bývá zpravidla zvykem, že si dotčená organizace nejprve provede interní šetření a pak se rozhodne, zda do toho zatáhne policii.

Dětské domovy by podle oslovených psychologů měly plnit funkci jakési záchranné sítě, kde se děti mají cítit v bezpečí, a ne aby tam musely snášet další příkoří. „Bohužel podobné zážitky je mohou ovlivnit v dalším průběhu života,“ shodli se odborníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám