Hlavní obsah

Zastal se Jacques a kopl policistu Čermáka, teď mu hrozí pět let

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Prvomájový incident z roku 2006 mezi nynější poslankyní Kateřinou Jacques (SZ) a policistou Tomášem Čermákem bude mít znovu soudní dohru. Zatímco poprvé stanul na lavici obžalovaných sám Čermák, který byl nakonec osvobozen, nyní čeká soud třetího účastníka potyčky, sympatizanta zelených Petra Slunéčka. Ten při incidentu nakopl Čermáka do hýždí tak, že mu způsobil tříštivou zlomeninu kostrče.

Článek

"Vypracovali jsme obžalobu na Petra Slunéčka pro trestné činy útoku na veřejného činitele a výtržnictví. Hrozí mu jeden rok až pět let vězení. Obžalobu pošleme soudu v pátek,“ řekl ve čtvrtek Právu šéf státních zástupců z Prahy 2 Tomáš Bláha.

Slunéčko byl za své jednání poprvé obviněn už krátce po incidentu, při němž se snažil Čermákovi zabránit, aby naložil vzpouzející se Jacques do policejního auta.

"Nakopl mě jednou ve chvíli, kdy jsem byl ohnutý, a tím mi způsobil tříštivou zlomeninu posledního obratle. Od té doby s tím marodím. Pořád chodím na obstřiky, rehabilitace a beru prášky proti bolesti,“ popsal v prosinci Právu Čermák, podle něhož budou následky kopance trvalé, kvůli tomu je v invalidním důchodu.

:. Bývalý policista Tomáš Čermákfoto: Právo/Milan Malíček

"Ty prase, ty hovado" 

"(Slunéčko) fyzicky napadl policistu Čermáka tak, že se slovy 'ty prase, ty hovado‘ ho vší silou kopl pravou nohou do levé hýždě,“ uvedla policie v květnu 2006, když Slunéčka obvinila. Státní zástupce ale ještě v tomtéž měsíci jeho stíhání zrušil, ačkoliv Slunéčko potvrdil, že policistu kopl.

Policie se o Slunéčka začala znovu zabývat poté, co byl Čermák pravomocně zproštěn obžaloby ze tří trestných činů kvůli napadení Jacques. Sympatizanta zelených pak po dvou a půl letech kriminalisté podruhé obvinili a tentokrát věc skončí u soudu.

"To je jedině správně. Já jsem nic neudělal, mně bylo ukřivděno, takže bych byl rád, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost,“ uvedl Čermák, který byl od policie po incidentu propuštěn a i přes opakované snahy vrátit se k mužům zákona zatím neuspěl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám