Hlavní obsah

Zapálil v Praze byt i s novorozencem, chce se dohodnout na trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V případu podpálení bytu v pražské Hostivaři, ve kterém spalo šest lidí včetně měsíčního kojence, bude obžalovaný Van Doan Mai jednat se státní zástupkyní o dohodě o vině a trestu. Za obecné ohrožení Vanovi hrozí až dvacetiletý, případně i výjimečný trest. Pražský městský soud kvůli jednání o dohodě hlavní líčení přerušil a výsledek jednání s největší pravděpodobností vyhlásí ve čtvrtek dopoledne.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Van Doan MaiVideo: Novinky

 
Článek

„Je možné uzavřít dohodu o vině a trestu,“ uvedla předsedkyně senátu Lenka Cihlářová, než na jeden den hlavní líčení přerušila.

Van loni v polovině května podpálil byt v šestém patře paneláku v pražské Hostivaři. Věděl přitom, že tam tou dobou spí šest lidí. Van se podle vyšetřovatelů s dalšími obyvateli bytu noc předtím pohádal a byl z něj ostatními kvůli nevhodnému chování vykázán.

V průběhu noci si proto z bytu vystěhoval věci do vedlejšího domu. Pak odešel k nedaleké benzinové stanici, kde ukradl plastovou konev, natankoval do ní přes sedm litrů naturalu 95 a bez zaplacení se vydal zpátky.

Vrátil se do bytu, benzin tam rozlil, zapálil ho a odešel.

Muž měl v Praze zapálit byt se šesti spícími lidmi

Krimi

Ke smrti nájemníků nedošlo jen dílem šťastné náhody. Jednoho z nich totiž probudil hluk, a když zjistil, že je byt v plamenech, zalarmoval ostatní. Ti se okamžitě zorientovali a začali z balkonu a oken vyhazovat věci, které by mohly začít hořet a požár tak pomoci rozšířit. Zároveň se snažili marně plameny uhasit. Další pak volali majiteli bytu a příbuzným, aby zavolali hasiče, protože sami neuměli česky.

„Lituji svého jednání,“ prohlásil Van předtím, než začal se státní zástupkyní dojednávat dohodu o vině a trestu.

Žháři, který má na svědomí 11 mrtvých v Bohumíně, potvrdil soud doživotí

Krimi

K činu došlo zhruba tři čtvrtě roku po tragickém požáru bytu v Bohumíně. Tehdy zemřeli tři dospělí a tři děti, dalších pět nepřežilo skok z okna, kterým se chtěli před plameny zachránit. Pachatel požárem údajně řešil své osobní problémy, kdy neunesl fakt, že od něj odešla matka s dcerou. Bohumínský žhář rovněž uzavřel dohodu o vině a trestu a odpykává si doživotní žalář.

Reklama

Výběr článků

Načítám