Hlavní obsah

Žalobci zrušili obvinění Autoklubu ČR, který policie vyšetřovala kvůli dotacím

Novinky, kub
Brno

Trestní stíhání Autoklubu ČR (AČR) a jeho bývalého prezidenta Romana Ječmínka neplatí, ve čtvrtek obvinění zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Policie případ vyšetřovala kvůli podezření, že autoklub účelově uváděl vyšší počet členů, aby získal větší dotace. Pro trestní stíhání ale nebyly splněny zákonné podmínky, sdělil v pátek Novinkám mluvčí NSZ Petr Malý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vyhověli jsme stížnostem jedné právnické a jedné fyzické osoby a zrušili usnesení o zahájení trestního stíhání. Dospěli jsme k názoru, že pro obvinění nebyly splněny zákonné podmínky,” řekl Malý.

Podle vyjádření AČR byl problém s tvrzeními policie. „NSZ konstatovalo, že podklady dodané policejními vyšetřovateli nebyly náležitým způsobem prověřeny a vzbuzovaly důvodné pochybnosti,” sdělil mluvčí autoklubu Bohumil Pácl. „Od počátku jsme tvrdili, že dotace pro motoristický sport byly poskytovány v souladu s platnými pravidly a obvinění jsme považovali za neoprávněné,“ řekl nynější prezident klubu sdružujícího motoristy Jan Šťovíček.

Na vyšetřování upozornil v polovině září server iRozhlas.cz. Podle něj uplatňovalo v případu škodu ministerstvo školství, a to za zhruba 308 milionů korun. Mělo jít o celkovou sumu, kterou klub získal od ministerstva v letech 2010 až 2016 ze tří dotačních programů, v nichž byla jedním z posuzovaných kritérií členská základna. [celá zpráva]

AČR: Byl to krok správným směrem

Autoklub podle serveru před čtyřmi lety snížil počet členů právě v době, kdy chtělo ministerstvo po spolku jejich jmenný seznam. Zatímco v roce 2013 autoklub uváděl, že má 90 tisíc členů, o rok později už jich měl 11 513.

Šťovíček, který Ječmínka nahradil na konci roku 2016, uvedl, že pokles počtu členů klubu z roku 2014 byl odrazem aktualizace členské základny, odstraněním duplicit a již neplatných členů z doby ještě před rokem 1989. „Jednoznačně šlo o krok správným směrem, který bylo nutné a správné provést. Stejně tak praxe potvrzuje, že mezi výší dotace a velikostí členské základny není přímá úměra,“ reagoval Šťovíček na zrušení obvinění.

Problém s výkladem členství

„Podle vyjádření NSZ vyšetřovatelé postavili obvinění pouze na skutečnosti, že oficiální údaje o počtu členů před dobrovolným snížením deklarovaného počtu členů v roce 2015 jsou nepravdivé, a navíc si nevymezil rozdíly mezi pojmy klubová členská základna a členská základna platících členů,” dodal Pácl.

Mluvčí NSZ upřesnil, že se případ vrací do prvotní fáze prověřování, což obecně znamená, že v případě zjištění nových důkazů lze znovu zahájit trestní stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám