Hlavní obsah

Žalobci poslali k soudu případ zakázek České pošty, figuruje v něm Babišův Agrotec

Praha
Aktualizováno

Žalobci v úterý poslali k soudu případ deseti lidí a tří firem, kterých se týká kauza manipulace se zakázkami České pošty. Oznámil to žalobce Zdeněk Matula z pražského vrchního státního zastupitelství.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mezi obviněnými firmami podle dřívějších informací médií figuruje hustopečský Agrotec, který patří do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Případ se týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce. Matula v tiskové zprávě uvedl, že v této souvislosti před soud posílá čtyři zástupce zadavatele, čtyři zástupce dodavatele a dvě dodavatelské firmy.

Další část případu se týká zakázky na nákup pneumatik a náhradních dílů, kvůli které by měl před soudem stanout jeden zástupce zadavatele, jeden zástupce dodavatele a dodavatelská firma.

Žalobce je viní ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což hrozí až osm let vězení. Obvinění se podle obžaloby dopustili také podplacení či porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Babiš: Agrotec je nevinný

Babiš je přesvědčený, že jeho firma Agrotec je nevinná.

"Jsem rád, protože jsem přesvědčen, že moje firma je nevinná a že u soudu se ukáže, že to obvinění je neodůvodněné, že nemá žádný reálný základ," komentoval Babiš skutečnost, že se kauza dostala před soud.

Policie kvůli kauze v dubnu 2014 zasahovala v centrále České pošty v ulici Politických vězňů v centru Prahy a v Olšanské ulici na Žižkově. O den později si detektivové odnesli dokumentaci i ze sídla Agrotecu. Holding Agrofert tehdy uvedl, že se zásah týkal loňské podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro poštovní vozy, kterou nakonec pošta zrušila.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Kauzu rozkrýval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který navrhl obžalobu loni v srpnu. Žalobci tedy poslali k soudu případ po deseti měsících. Matula uvedl, že rozhodl po delší době, jelikož má kauza rozsáhlý spisový materiál. Zároveň musí u soudu zastupovat jiné rozsáhlé kauzy. Státní zástupce například dozoruje kauzu manipulace se zakázkami nemocnice Na Homolce.

Reklama

Výběr článků

Načítám