Hlavní obsah

Žalobci jde o hlavu za úder proti narkomafii

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Nebezpečný protivník stojí před plzeňským státním zástupcem, kterého se podle páteční informace z policejního prezídia chystají zavraždit lidé z kosovskoalbánské komunity. Podle informací Práva souvisí plánovaný atentát s protidrogovou operací Titánium, při níž koncem srpna policisté v různých zemí Evropy včetně Česka zasadili narkomafii citelný úder.

Foto: Stanislava Dvořáková

Panely se zadáním 14 znalostních i praktických úkolů práce se dřevem nabízí interaktivní výstava v muzeu.

Článek

Právě ohrožený státní zástupce připravuje v těchto dnech obžalobu na organizátory rozsáhlých obchodů s heroinem a kokainem napojených na mezinárodní drogovou síť.

"Chtějí státního zástupce vyšachovat z případu, aby nestihl včas podat obžalobu a obvinění by se dostali na svobodu, protože jim končí vyšetřovací vazba. Jsou mezi nimi i lidé vysoce postavení v drogové hierarchii," řekl důvěryhodný zdroj. Policie zjistila ze dvou nezávislých zdrojů, že o život by měl státní zástupce přijít při "nešťastné" automobilové nehodě. [celá zpráva]

Právu je známa totožnost ohroženého žalobce, ale s ohledem na jeho bezpečnost a další možné komplikace při vyšetřování kauzy bude i nadále jeho jméno a další osobní údaje, které ho mohou identifikovat, držet v tajnosti. V pátek Právu řekl, že zatím o policejní ochranu nepožádal.

Není to ale poprvé, kdy musí čelit útoku z druhé strany barikády. V minulosti se ho snažili zdiskreditovat lidé podezřelí z daňových podvodů s pohonnými hmotami. Na jeho bankovní účet se mu tehdy pokusili převést dva milióny korun. Žalobce má pověst buldoka, který když se do případu zakousne, už nepustí.

Pašovali drogy za stovky miliónů

Vysoké renomé si získal také u svých kolegů v zahraničí při různých součinnostních akcích.v boji proti mezinárodně organizovanému zločinu. "Svoji práci má nadevšechno. Dokáže být v plném zápřahu téměř nepřetržitě," tvrdí o něm kolegové.

O co vlastně v operaci Titánium šlo? Podle mluvčí policejního prezidia Blanky Kosinové čeští detektivové zadrželi nejvýše postavenou osobu narkomafie, která organizovala mezinárodní obchod s drogami na území Evropy. "Zatkli čtyři pachatele a objasnili nelegální obchodování s 238,5 kilogramy heroinu a 19 kilogramy kokainu," řekla o operaci Titánium Kosinová.

Podle jiného zdroje je zadrženým bossem narkomafie Albánec Faton Gashi, který je ve vazbě v Plzni a o jehož svobodu zřejmě jeho spřízněnci usilují, a to za jakoukoliv cenu. Mezi dalšími obviněnými jsou Turek Turgut Imik , Albánec Pjeter Nikollaj a Češi Josef Jisl, Milena Smetanová a Pavel Korec. Poslední dva jmenovaní jsou vyšetřováni na svobodě.

Korunním svědkem v celém případu má být kosovský Albánec Sengylu Felferniga, který pomáhal při odhalení aktivit drogového gangu v České republice. Detektivy například dovedl na stopu objektu v Praze , které sloužilo jako překladiště drog.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám