Hlavní obsah

Žalobce poslal policistu z kauzy Dozimetr k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V korupční kauze Dozimetr padla první obžaloba. Státní zástupce ji podle informací Práva ve čtvrtek podal na bratry Zakaríu a Karíma Nemrahovy. První z nich je jedním z hlavních aktérů případu Dozimetr, který se týká úplatků a manipulací se zakázkami pražského dopravního podniku (DPP), druhý pak policistou, jenž měl bratrovi a lidem kolem něj nezákonně pomáhat a zjišťovat pro ně informace z neveřejné databáze.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vrchní státní zastupitelství v Praze sděluje, že 8. června podalo u Obvodního soudu pro Prahu 8 obžalobu v trestní věci jednoho příslušníka Policie ČR a jedné další civilní osoby, přičemž tato trestná činnost vyšla najevo v souvislosti s vyšetřováním tzv. kauzy Dozimetr,“ sdělil v pátek Právu státní zástupce Pavel Prygl, který kauzu dozoruje.

Vyhověl tak dubnovému návrhu vyšetřovatelů Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), kteří chtěli oba bratry postavit před soud.

„Obžaloba byla k soudu podána na příslušníka Policie ČR jednak pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby a také pro přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Na civilní osobu pak pro tytéž přečiny, jichž se však dopustila formou návodu,“ doplnil Prygl. Oběma obviněným hrozí jeden rok až pět let vězení a zákaz činnosti.

Obvinění v kauze Dozimetr

Krimi

Nadpraporčík Karím Nemrah pracuje na odboru hospodářské kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování na Obvodním ředitelství Praha III. Inspekce jej loni v prosinci obvinila z toho, že na žádost hlavních aktérů případu lustroval v neveřejném registru vozidel SPZ některých aut.

Podle mínění policie organizovaná zločinecká skupina kolem zlínského podnikatele Michala Redla či bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) se totiž obávala, že je při cestách mimo jiné do Redlových konspiračních bytů v pražské Revoluční a poté i Dlážděné ulici sleduje policie. Proto si její členové zapisovali SPZ aut, která se kolem nich pohybovala, především těch, jež viděli opakovaně.

Policie: Lustroval podezřelá auta

„Za účelem zjištění totožnosti vlastníků vozidel, u nichž měli podezření, že jsou určena k jejich kontaktnímu sledování, prostřednictvím nadpraporčíka K. N. zjišťovali informace z centrální databáze registru vozidel, do něhož měl policista v souvislosti s plněním služebních úkolů přístup,“ napsali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) do loňského červnového usnesení o zahájení trestního stíhání Hlubučka a dalších.

Redlův blízký přítel a rovněž obviněný člen skupiny Pavel Kos žádal podle detektivů v období od 22. prosince 2021 do loňského 3. ledna ověření registračních značek minimálně dvou aut. A Nemrah je v neveřejném registru, který mohou policisté využívat pouze v odůvodněných případech pro služební účely, 3. ledna pod smyšleným účelem dotazu údajně prolustroval.

Policista pak výsledky lustrace předal bratrovi, který je téhož dne zprostředkoval Kosovi. „A informoval jej, že předmětné vozidlo je registrováno na Ministerstvo vnitra České republiky,“ dodali v usnesení detektivové z NCOZ. To může znamenat, že podezřelí skutečně narazili na auto, ve kterém je policie sledovala.

Věcí se po zveřejnění role tohoto kriminalisty začali loni v červnu zabývat vyšetřovatelé GIBS. A ti zjistili, že informace z usnesení jsou relevantní a podezření takové, že už pod dozorem státního zástupce rozjeli prověřování, které následně vyústilo i v obvinění a nyní v obžalobu.

Omezení Redlovy svéprávnosti bude řešit Nejvyšší soud

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám