Hlavní obsah

Žalobce navrhl soudu potrestat plzeňského náměstka za krádež foťáku

Právo, Patrik Biskup, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zastupitelství podalo v úterý k soudu návrh na potrestání náměstka plzeňského primátora Petra Runda (ODS) za krádež. Té se měl sedmatřicetiletý politik dopustit na sklonku loňského roku tím, že sebral foťák jednomu z plzeňských aktivistů, kteří tehdy před radnicí protestovali proti výstavbě obchodního centra.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Náměstek plzeňského primátora Petr Rund

Článek

„Jsme přesvědčeni, že se skutek stal. Proto jsme také ve zkráceném trestním řízení soudu navrhli, aby podezřelého potrestal za přečin krádeže,“ řekl Právu šéf Okresního státního zastupitelství v Děčíně Petr Minich.

Krádeže se měl Rund dopustit 20. prosince před budovou radnice, kde v té době aktivisté ze sdružení „Za Plzeň bez šneků a parazitů na radnici“ rozdávali letáky a sbírali podpisy za uspořádání referenda o sporném projektu obchodního centra. Foťák Rund údajně sebral jednomu z účastníků petiční akce.

Nevím, kde je hranice, co mohu nebo nemohu říkat. Je hodně zajímavých věcí, o nichž vám mohu povídat, ale až to skončí. Žijeme ve zvláštní době.
Petr Rund (ODS), náměstek plzeňského primátora

Policisté se případem zabývali na základě trestního oznámení, které na Runda podal svědek incidentu Václav Rais. „Kamarádovi vytrhl foťák z ruky a začal nastupovat do auta s tím, že nám jej vrátí až na konci školního roku. Začali jsme na něj křičet, jestli je normální a co si to dovoluje. Poté prohlásil, ať se pro něj stavíme zítra v kanceláři a odjel,“ popsal událost Rais.

Svědomí mám čisté, hájí se Rund

Případ se od začátku vyšetřuje mimo Plzeň, aby se předešlo možným námitkám podjatosti. Spis zpracovávali kriminalisté v Tachově pod dozorem děčínského státního zastupitelství. Přípravné řízení ve zkrácené formě je možné konat pouze u trestných činů, na které zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice nepřevyšuje tři léta, a to jestliže byl podezřelý přistižen při činu nebo bezprostředně poté.

„Já mám svědomí čisté, je na vás, jestli mi věříte nebo ne,“ uvedl před zastupiteli Rund. Na otázku, kde je vlastně inkriminovaný fotoaparát, odpověděl, že neví.

„Policie mu nevěří, jak mu máme věřit my,“ reagoval opoziční zastupitel Pavel Rödl (Občané.cz). „V Plzni už odstoupilo několik radních a náměstků za podstatně menší věci,“ konstatoval Rödl a připomněl například Karla Palečka (ODS).

„Ten rezignoval pouze kvůli aroganci svých výroků,“ podotkl Rödl. Paleček skončil v radě města v roce 2009 po barovém incidentu se strážníky, kde se měl opilý ohánět svojí politickou funkcí.

Údajný pachatel slíbil další podrobnosti

„Pro nás je to velmi vážná věc,“ okomentoval aféru náměstek plzeňského primátora Martin Zrzavecký z ČSSD, která v Plzni vládne spolu s ODS. „Teď nejsme schopni se rozhodnout. Je to otázka našeho koaličního partnera,“ dodal Zrzavecký.

Šéf plzeňské ODS Jiří Šneberger sdělil, že je třeba počkat na dořešení celého případu. „Je zcela jasné, že pokud soud rozhodne o jeho vině, tak musí odstoupit,“ řekl Právu Šneberger. „Jsem ale vždy proto, aby se ctila presumpce neviny. Umíte si představit, co by nastalo, kdyby pan náměstek odstoupil z místa a pak byl soudem osvobozen?“ poznamenal Šneberger.

Rund zastupitelům poněkud tajemně slíbil vylíčení některých podrobností celého případu. „Nevím, kde je hranice, co mohu nebo nemohu říkat. Je hodně zajímavých věcí, o nichž vám mohu povídat, ale až to skončí. Žijeme ve zvláštní době,“ uzavřel Rund.

Reklama

Výběr článků

Načítám