Hlavní obsah

Zakladatele Pivovarů Lobkowicz zatkli v Gruzii, k ostravskému soudu přišel v poutech. Jeho dítě vykázali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trestně stíhaný zakladatel Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil, který se vyhýbal spravedlnosti, stanul v pondělí nečekaně před ostravským krajským soudem. Původně měl být souzen jako uprchlý, v pondělí ale vyšlo najevo, že ho do Česka před nedávnem vydala Gruzie. K soudu dorazila i jeho manželka a dítě, soudkyně je ale vykázala ven.

Zdeněk Radil, zakladatel Pivovarů Lobkowicz a Lukáš ChmelVideo: Novinky

 
Článek

„Obviněný se vyhýbal trestnímu stíhání, pobýval v Gruzii. Z toho důvodů jsme požádali o spolupráci gruzínské justiční orgány, které na žádost ministerstva spravedlnosti reagovaly kladně, a obžalovaný byl vydán,“ uvedla státní zástupkyně Barbora Zajícová.

Ostravská obžaloba se týká pokusu o podvod. Na lavici obžalovaných usedl Radil spolu se svým bývalým kolegou Lukášem Chmelem. Oba se měli pokusit ze skupiny Pivovary Lobkowicz Group na základě různých machinací s úvěrovými smlouvami, smlouvami o reklamě a směnkami vylákat 14 milionů korun.

„Veškerá obvinění naprosto vylučuji a věřím, že se nám to podaří prokázat,“ řekl Radil na úvod soudního jednání.

Foto: Aleš Honus

Zdeněk Radil u ostravského soudu.

Podle dostupných informací jde jen o malou část rozsáhlé trestné činnosti, kterou Radilovi klade česká policie za vinu. „Další dvě trestní věci vůči obžalovanému Radilovi jsou aktuálně vedeny v Praze,“ dodala státní zástupkyně.

Do soudní síně se pokusila dostat také Radilova manželka s malým dítětem v kočárku. Soudkyně ale pobyt takto malého dítěte v soudní síni nedovolila. „Malé dítě nepatří do soudní síně, zejména v trestní věci rodičů,“ řekla soudkyně Alice Erleová.

Obžalovaný Radil argumentoval tím, že své dítě dlouho neviděl a požádal, aby se s ním a se ženou mohl setkat alespoň ve vazební věznici. Řekl, že jeho blízcí se musí v úterý vrátit do Gruzie a přiletěli jen kvůli tomu, aby ho viděli. Zatím není jasné, zda se mu to podaří.

Hlavní líčení je zatím naplánováno na dva dny, během kterých budou vyslechnuti oba obžalovaní, případně čteny listinné důkazy. Potom bude s největší pravděpodobností odročeno.

Pivovar Holba otevřel zrenovované muzeum

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám