Hlavní obsah

Záchranáři našli ženu, která po setmění zabloudila na česko-polských hranicích

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťastný konec mělo v pondělí večer pátrání po ženě, která se ztratila v prostoru Velké Jizerské louky v Jizerských horách, v nepřístupném terénu nedaleko česko-polských hranic. O jejím zmizení informoval horskou službu (HS) její manžel.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Paní u sebe naštěstí měla mobilní telefon, ale neznala číslo horské služby. Proto nejprve volala manželovi. Ten se okamžitě obrátil na horské záchranáře a požádal je o pomoc.

„Předal nám číslo jejího telefonu, takže jsme se s ní ihned spojili. Paní uvedla, že je někde v prostoru Velké Jizerské louky, ale neví přesně kde a neví, jak se odtamtud dostane,“ uvedl René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Dodal, že turistka naštěstí byla nedaleko jednoho z hraničních patníků, takže dispečinku HS sdělila jeho číslo.

„Do lokality jsme okamžitě vyslali záchranáře ze stanic na Jizerce a Severáku. Zároveň jsme požádali o spolupráci policii. Policisté nám ihned vyšli vstříc a patník podle svých záznamů přesně lokalizovali,“ pokračoval v popisu záchranné akce René Mašín.

Tma přichází brzy, připomínají záchranáři

Díky tomu vyslaní záchranáři ztracenou ženu našli. Byla lehce podchlazená, ale jinak v dobrém zdravotním stavu. Nicméně byla v místech, kam se nedokázala dostat už ani terénní technika HS. Turistku museli proto záchranáři nejdřív převést zasněženým a neschůdným prostorem, než ji poté mohli transportovat do místa jejího ubytování.

„Musím všechny, kteří se vydávají na túry, upozornit, že v horách přichází v této době stmívání velmi brzo. Kromě toho je oblast pokrytá cca 50 centimetry zmrzlého sněhu. V případě tmy, větru a mlhy pak může zbloudit i ten, který se v Jizerských horách dobře vyzná,“ důrazně varoval náčelník Mašín. Dodal, že kromě znalosti terénu, kvalitní výbavy a oblečení je také důležité znát alespoň krizové číslo horské služby 420 1210.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám