Hlavní obsah

Záchranáři asi nebudou útok řešit trestním oznámením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje (ZZS) zřejmě nepodá trestní oznámení na rodinu z Tachovska, která v sobotu večer zdemolovala sanitku a dočasně ji vyřadila z provozu. Škody se sice mohou vyšplhat až do desetitisíců korun, ale záchranka má vozy včetně vybavení pojištěné, takže škodu po agresivních členech rodiny bude vymáhat pojišťovací ústav.

Foto: Špuntkvaně
Článek

"O definitivním postupu proti agresivní rodině rozhodne ředitel zítra," řekl vedoucí a dopravy a provozu ZZS Václav Kovařík, "nechá v pondělí ráno odhadnout škodu autorizovaným servisem a předá věc pojišťovně. O poškození vozu byl sepsán protokol na policii," dodal Kovařík.

Lékaři chtěli v sobotu večer odvézt ženu s gynekologickým krvácením do plzeňské nemocnice. Členové rodiny ji chtěli doprovázet, což je ale u pacientů nad 15 let zakázáno, neboť pojištění vozu vztahuje pouze na posádku a pacienta, nikoliv na další osoby. Rodinní příslušníci hodili na vůz popelnici a poškodili dveře a práh. Lékaři, kterým se nic nestalo, museli počkat na příjezd dalšího vozu a nemocnou ženu do něj přeložili.

Napadení záchranářů na denním pořádku

Poškozená sanitka stojí ve středisku ve Stříbře. "Prakticky každý víkend nás někdo minimálně slovně napadne," uvedl Kovařík, který sám sanitky řídí a asistuje při záchranných akcích. "Panuje neúcta k našemu povolání, říkají nám šaškové červení nebo spartakiáda," uvedl. Před půl rokem napadli opilci vůz záchranářů před plzeňským klubem 21. Přetahovali se s lékařkou, posádka nakonec ve voze zamkla a počkala na příjezd policie.

Před několika lety zmlátil Plzeňan lékaře i sestru a soud skončil podle Kovaříka bez trestu, stačila omluva útočníka. Policie šetří případy poničených záchranných vozidel jako poškození cizího majetku a výtržnost. Peníze za škodu jsou údajně těžko vymahatelné. "Dříve jsme zkoušeli vymáhat i několik tisíc, ale soudy trvají tři až čtyři roky," uvedl vedoucí provozu.

Poslední nedořešené trestní oznámení je staré více než dva roky. Procitnuvší pacient tehdy poničil přístroje vedle lůžka. Poničený vůz Volkswagen je jeden z nejnovějších. Jeho pořizovací cena byla 1,6 miliónu korun. ZZS Plzeňského kraje má 52 vozidel. Každé z deseti středisek má k dispozici záložní starší vůz, který právě v sobotu dorazil do Bezdružic ze Stříbra.

Reklama

Výběr článků

Načítám