Hlavní obsah

Záchranář byl v šoku. Zasahoval u obou útoků vražedkyně z Teska

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve převážel Michaelu S. (33) do Bohnic, kdy při cestě opakovala, že má touhu znásilňovat a vraždit a musí se dostat do léčebny pod zámek. Po 15 dnech pak oživoval oběť, kterou ubodala, a Michaela se na vše dívala.

Foto: Facebook

Postupem let se měnil vzhled ženy i jméno, které už letos na sociální síti používala v neurčitém rodu, jak tomu bývá u transsexuálů.

Článek

Deníku Právo se podařilo zjistit, zda skutečně Michaela procházela změnou pohlaví, i to, proč se jí to nepodařilo dokončit. A proč policie po prvním útoku nic neudělala.

Paradoxně mohla běsnění vražedkyně zabránit její první oběť, která přežila.

Přebírali ji na ulici

5. července byl jeden ze záchranářů povolán k ženě, kterou měl společně s kolegou převézt do Psychiatrické nemocnice Bohnice. Vše ale probíhalo velmi nestandardně. Agresorku totiž neodváželi přímo z kavárny, kde došlo k útoku. Záchranáři si spoutanou ženu přebírali od policistů venku na ulici.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo vraždy v obchodním domě. Archivní záběryVideo: Novinky

Podle neověřených informací už měli policisté s agresivní ženou namířeno na psychiatrii, ovšem v půli cesty hlídku operační důstojník zastavil. Doporučil jim vrátit se na místo útoku a přivolat záchranku.

To však podle mluvčího pražských záchranářů nebylo nutné. „Není důvod, aby policisté sami nepřevezli osobu, která není zraněná nebo jinak ohrožená na životě, do nemocnice či léčebny,“ přiblížil praxi Dominik Horn, mluvčí ZZS Praha.

Okomentoval také to, jak záchranáři postupovali při předávání ženy lékařce sloužící na příjmu psychiatrické nemocnice. „Záchranáři předali lékařce pa­cientku s kompletní informací o zdravotním stavu, medikaci i incidentu, který předcházel jejímu převozu. A to jak písemně v lékařské dokumentaci, tak ústně,“ doplnil Horn.

Úmysly neskrývala

Michaela se nijak netajila se svými tužbami a úmysly, jak v kavárně, tak v léčebně hlásala, že chce znásilňovat a vraždit.

Přesto byl pro záchranáře šok, když byl přivolán 20. července do obchodního centra Nový Smíchov. Tam oživoval ženu (54), nad níž se skláněla se zakrvaveným nožem útočnice. Ta, jejíž plány ohledně vraždění před dvěma týdny poslouchal v sanitce.

Výhrůžek si záchranáři vyslechnou nepočítaně. Když pak na vlastní oči vidí, jak se naplnily, samozřejmě to jimi otřese
Dominik Horn, mluvčí ZZS Praha

„Přestože výhrůžek psychicky narušených lidí si během služby záchranáři vyslechnou nepočítaně, většinou jde o plané hrozby a plány. Když pak na vlastní oči vidí, jak se výhrůžky naplnily, samozřejmě to jimi otřese,“ dodal mluvčí pražských záchranářů.

Zdravotnické i policejní komise prošetřují, kdo pochybil a dalo-li se tragickému úmrtí zákaznice Teska předejít. „Výsledky vyšetřování kontrolního orgánu bychom mohli mít ke konci týdne,“ sdělila Právu mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

První oběť z místa útoku zmizela

Na to, proč policisté nezačali šetřit už první napadení ani z jakého důvodu nepřevezli ženu do Bohnic sami, neodpověděla.

„Nemohu komentovat žádný postup policie ani v obecné rovině, protože by to mohlo být vztaženo k tomuto případu,“ dodala.

Jeden důvod, proč policie nepodnikla po útoku v kavárně na Újezdu žádné kroky, se však nabízí. Je běžnou praxí, že dojde-li k brutálnímu napadení, v okamžiku, kdy policie na místo dorazí, oběť už tam není nebo odpoví, že nemá zájem podat trestní oznámení. V tu chvíli policisté mnoho možností nemají.

V tomto případě jen vyplnili žádost Michaely, která chtěla být převezena do psychiatrické nemocnice.

S napadenou mladou ženou nepřišli do styku ani záchranáři, protože je nikdo na pomoc oběti nezavolal.

Změna pohlaví

Deníku Právo se podařilo ověřit i spekulace ohledně změny pohlaví, kterou Michaela procházela. Ta do doby, než byla hospitalizována v Bohnicích, žila na ubytovně ve Vysočanech.

Testosteron při přeměně v muže může provokovat a zvyšovat všeobecnou agresivitu a sexuální touhy
Petra Sejbalová, primářka sexuologického oddělení FN Brno

Zřejmě zahájila diagnostický proces a hormonální léčbu, aby po dvou letech, které si tyto procesy vyžadují, mohla u komise ministerstva zdravotnictví zažádat o operativní změnu pohlaví. Její jiné psychické poruchy nemusel sexuolog vůbec odhalit.

„Přestože transsexuál prochází mnoha vyšetřeními, nemusí lékař odhalit jiné psychické poruchy. Neboť například vůbec žádné znaky nevykazuje. Nicméně při prvotní hormonální léčbě, která trvá zhruba rok, se mění sexuální prožívání i celkové chování. Testosteron při přeměně v muže může provokovat a zvyšovat všeobecnou agresivitu a sexuální touhy,“ potvrdila Petra Sejbalová, primářka sexuologického oddělení FN Brno.

V případě Michaely se tak stalo to, že v reakci na zvyšující se agresivitu lékaři hormony vysadili a naopak jí předepsali užívání léků proti agresivitě, které tlumí emoce.

Pravděpodobně tyto léky v momentě, kdy nebyla pod kontrolou lékaře, přestala brát a nechala agresivitu, aby ji ovládla.

Reklama

Výběr článků

Načítám