Hlavní obsah

Začal soud kvůli půlmiliardovému podvodu

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Ze dvou trestných činů se od pondělí zpovídal před senátem Krajského soudu v Hradci Králové osmačtyřicetiletý Pavel Dvořák ze Slatiňan na Chrudimsku. V devadesátých letech minulého století působil jako jednatel chrudimské společnosti Progres Invest.

Článek

Ta podle obžaloby neoprávněně podnikala ve finančnictví a přes 20 tisíc lidí připravila nejméně o půl miliardy korun. S Dvořákem je obžalován také jednapadesátiletý Vladimír Michek, druhý jednatel Progres Investu. Ten je však nezvěstný a je na něj vydán mezinárodní zatykač.

Pro Dvořáka byla čest být společníkem Michka

Progres Invest byl založen v březnu roku 1994. Obžalovaní pod slibem vysokého zhodnocení vkladů uzavírali s fyzickými i právnickými osobami smlouvy o sdružení. "Vystupovali jako správci vkladu a zcela v rozporu se zákonem o bankách a bez souhlasu ČNB přijímali od těchto osob vklady za účelem zhodnocení. V rozporu se zákonem o investičních společnostech pak obžalovaní vydávali podílové listy a přijímali finanční částky. Měli úmysl tyto prostředky použít na splacení dohodnutého zhodnocení vkladu pouze zčásti a pro svou osobní potřebu," píše se v obžalobě.

Dvořák při výslechu uvedl, že zpočátku neměl o poctivosti podnikání v Progres Investu pochybnosti. "Cítil jsem se poctěn, že se mám stát společníkem pana Michka, v jehož jiné, velmi prosperující firmě, jsem byl tehdy zaměstnán. V Progres Investu jsem měl na starosti hlavně technické věci, nejsem ekonom. Všechny ostatní věci dělal Michek sám. Později jsem chtěl vědět, kam jdou vložené peníze a jak se budou zhodnocovat. Michek mi odpovídal, že to není moje starost. To byl důvod, proč jsem v roce 1996 Progres Invest opustil. Chtěl jsem to udělat už mnohem dřív," řekl Dvořák, absolvent pedagogické fakulty.

Dcera dělala ve firmě dealerku

"Můj klient rozhodně nevěděl, co se s penězi vkladatelů v Progres Investu děje," podpořil jej jeho advokát František Derik. K soudu se přišla podívat řada poškozených vkladatelů, někteří z nich před budovou demonstrovali s transparenty. "Chceme upozornit na nemocnost naší společnosti," řekl novinářům jeden z demonstrantů.

Například osmdesátiletý Jiří Tomeš z Hradce Králové vložil do Progres Investu 114 tisíc korun na pět let a neviděl z nich ani haléř. "Měl jsem ty peníze připraveny na novou střechu mého domu, ale ještě jsem je nepotřeboval. Slibovali mi ve smlouvě zhodnocení o 25 procent. Ale o to mi ani tak nešlo, ale moje dcera tam dělala dealerku a chtěl jsem ji podpořit. Jinak bych do toho nedal ani korunu," svěřil se Právu.

Úmysl majitelů hned od začátku

Do konce termínu mu chybělo jen pár měsíců, když se společnost na podzim roku 1997 položila. "Dcera od nich dostávala provize a já jsem přišel o celý vklad. Jsem přesvědčen, že majitelé firmy měli od začátku v úmyslu nás okrást," dodal smutně.

Hlavní líčení je naplánováno do 7. dubna a poté na 24. až 27. dubna. V případě odsouzení hrozí oběma obžalovaným až 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám