Hlavní obsah

Za zabití prodavačky potrestán deseti lety

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na deset let do věznice s ostrahou poslal v úterý olomoucký soud nezaměstnaného Petra Mudruňku (25) z Přáslavic za zabití prodavačky při loupeži v zastavárně U Naftaře. Třicetiletá matka dvou dětí podlehla těžkým zraněním, která jí Mudruňka způsobil, když ho přistihla při kráděži.

Foto: Archív RockOpera Praha

Na River Fest 3 v Českém Šternberku zazní také pecky z Fausta - zatím poslední rockové opery jediného českého divadla pro rockery.

Článek

Soud tak vyhověl návrhu obhajoby, která právě trest na samé spodní hranici zákonné sazby i mírnější typ káznice požadovala.

Vyloupit zastavárnu se Mudruňka neplánovaně rozhodl loni 28. dubna. Tvrdil, že ho k tomu dovedla finanční tíseň partnera, s nímž tehdy žil. Ublížit prý nikomu nechtěl. Když ho ale prodavačka přistihla, ž v místnosti otvíral jeden ze šuplíků, začala křičet. Obžalovaný se lekl, chytil ji pod krkem a přetáhl přes pult. Zakryl ženě rukou ústa a snažil se svou oběť tlačit před sebou do zadní místnosti. Pak ale oba ztratili stabilitu. Žena upadla tváří na podlahu a podstatně robustnější pachatel celou svou vahou na ni.

Bezvládně ležící prodavačku, která utrpěla četná závažná poranění, mj. "devastující poranění mozku", zanechal násilník v tratolišti krve. Poté sebral nejrůznější věci a peníze v celkové hodnotě více než 25 tisíc korun.¨

Žena na následky zranění 2. května v nemocnici zemřela. Mudruňka se k činu doznal, odmítl jen, že by na svou oběť, jak mu kladla za vinu obžaloba, ještě na zemi útočil.

Nelítosný útok obžaloba neprokázala

"Trest ve výši 12,5 roku, který navrhovala obžaloba, by byl nepřiměřeně přísný. Je sice zřejmé, že užil násilí, aby se zmocnil cizí věci, a že opustil prodejnu a poškozenou nechal svému osudu, ale na druhé straně je třeba brát v úvahu, že následek, který v důsledku jeho jednání vznikl, je nedbalostní. Brutální útok, jak se o něm v této kauze hovořilo, nebyl prokázán. Navíc obžalovaný šetření napomáhal, doznal se a svého činu i litoval," řekl mj. ve zdůvodnění rozsudku předseda senátu olomouckého KS Bohuslav Mierva.

Mudruňova obhájkyně Jilie Xinopoulusová, která si ve vztahu k případnému odvolání ponechala stejně jako státní zástupkyně Michaela Šoková, lhůtu verdikt soudu kvitovala. "Je to spravedlivé rozhodnutí. Jsme spokojeni," řekla Právu Xinopoulosuvá. "Po písemném vyhotovení rozsudku zvážím všechny okolnosti. Pravděpodobně se ale odvolám. Trest se mi zdá přece jen nízký," uvedla Šoková.

Reklama

Související témata:

Související články

Žena bojuje o život po útoku lupiče

Zatím neznámý lupič přepadl v pondělí v podvečer třicetiletou pracovnici zastavárny na Zeyerově ulici v Olomouci. Způsobil jí těžké poranění hlavy a žena leží...

Výběr článků

Načítám