Hlavní obsah

Za vyvedené milióny z KB šest let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Za počítačový podvod poslal v pondělí Krajský soud v Plzni na šest let do vězení Richarda Šlapku. Podnikatel z Karlových Varů podle názoru senátu před pěti lety připravil Komerční banku (KB) prostřednictvím internetu o 60 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Podle obžaloby v listopadu 1999 na počítači svého přítele Jana Čepeláka převedl příkazem zmíněnou částku z Komerční banky na účet u Expandia banky.

Peníze z banky skutečně odešly, ovšem osmatřicetiletý muž se bránil tím, že to není možné bez elektronického klíče. A ten údajně neměl, proto prý k transakci vůbec nedošlo.

Počítači se zabývá od školy

"Nic jsem nespáchal, necítím se vinen. Trestní stíhání proti mé osobě se uskutečnilo jen na základě oznámení nějakého pracovníka banky, když se zjistilo, že je v KB mínus 60 miliónů. Navíc není doloženo, že vůbec došlo k nějakému poškození banky," uvedl již před časem Šlapka, který je spolumajitel firmy zabývající se internetovým poradenstvím a technologiemi.

"Je nepochybné, že musí existovat ještě osoba nebo osoby, které se na skutku podílely, je ale také nepochybné, že obžalovaný odčerpal 60 milionů z Komerční banky," poznamenal soudce. Odhalení případných spoluviníků bude podle něj záležet na policejních orgánech.

Soud mu dnes udělil mírnější trest, původně mu totiž hrozilo 12 let za mřížemi.  Rozsudek není pravomocný, neboť obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám