Hlavní obsah

Za výtržnost v Rokycanech padla obvinění, bez rasového podtextu

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROKYCANY

Policisté v Rokycanech už mají připraveno obvinění pro několik mladíků, kteří minulou sobotu napadli obsluhu a několik hostů v nonstop baru v ulici Pod Ohradou. Výtržnost poté vyvolala vlnu protestů místních Romů, kteří patří mezi časté návštěvníky baru a kteří za útokem vidí rasovou nesnášenlivost.

Článek

„Připravujeme trestní stíhání pěti osob pro výtržnictví. Obvinění už je vypracované a nyní se ho snažíme dotyčným doručit,“ potvrdil v pátek Právu rokycanský policejní ředitel Josef Svoboda. Podle něho zatím nic nenasvědčuje tomu, že jednání výtržníků mělo rasový podtext.

Mladíci napadli v baru hosty

Pomsta basebalovými pálkami

Romové se začali bouřit hned druhý den po incidentu. Asi čtyřicet se jich s basebalovými pálkami v ruce sešlo před barem údajně proto, aby se násilníkům pomstili. K žádnému konfliktu ale nedošlo. V neděli se pak Romové vydali do města demonstrovat. Akce se zúčastnilo kolem 150 lidí s transparenty, kteří vykřikovali hesla "Zastavte rasisty!" a podobně.

Následující den Romové vyvolali jednání s vedením města, na kterém si vymohli slib, že policie posílí své hlídky v noci a dále na místech, kde by mohly hrozit nějaké další incidenty, nebo narušení veřejného pořádku.

200 Romů na demonstračním pochodu v Rokycanech

Tři případy tento rok

Romové argumentují tím, že jsou dlouhodobě ohrožováni a atakováni. Podle policejní mluvčí Tomkové vyšetřovali letos zatím kriminalisté v Rokycanech tři případy, u nichž byl prokázán rasový podtext útoku, vloni žádný.

"Dva z nich se týkaly sprejerství, kdy neznámý pachatel poškodil omítku kostela a veřejných WC rasově motivovanými znaky," upřesnila Tomková. Třetí případ je v stále v šetření. Údajně byl při něm napaden 17letý mladík, kterého prý neznámý útočník udeřil několikrát pěstí do obličeje a přitom měl na něho pokřikovat rasistické nadávky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám