Hlavní obsah

Za vypálení diskotéky na Náchodsku dostali žháři podmínky

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Podmíněnými tresty skončila kauza vypálené diskotéky Imperio, která v České Skalici na Náchodsku dvakrát vzplála na jaře roku 2009. Krajský soud v Hradci Králové v pátek potrestal dva obžalované rokem a půl vězení s tříletou zkušební dobou.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jiří Maryška na lavici obžalovaných.

Článek

Původní obžaloba zněla na trestný čin obecného ohrožení až s dvanáctiletou sazbou a trojice obviněných, Jiří Maryška, Luboš Moravec a Michal Jirman, tresty uslyšeli už před rokem. Jirman, který objekt na popud Maryšky a Moravce za úplatu zapálil, dostal tehdy šest roků, Moravec s Maryškou měli skončit ve vězení na tři léta za účastenství.

Verdikt ale zrušil Vrchní soud v Praze. Podle nových znaleckých posudků totiž nehrozilo, že by oheň ze zapáleného objektu přeskočil na vedlejší ubytovnu. „A to ani v případě, kdyby střecha diskotéky lehla popelem,“ řekl předsedkyně trestního senátu Anna Bímová. Soud tedy skutek překvalifikoval na trestný čin poškozování cizí věci s mnohem nižší sazbou.

Jirmanem zapálený objekt během incidentu naštěstí neshořel a plameny způsobily pouze hmotné škody v celkové hodnotě přes sto tisíc korun.

Recidivista Jirman spáchal ve vězení sebevraždu

Jirman s pětapadesátiletým Maryškou po celou dobu vyšetřování nezapírali, naopak osmatřicetiletý Moravec, který jako provozovatel konkurenčního podniku měl podle rozsudku zájem na tom, aby Imperio ve Skalici skončilo, vinu odmítl. Posun v trestním řízení nastal 20. srpna letošního roku, kdy čtyřiatřicetiletý, více než patnáctkrát trestaný recidivista Jirman spáchal ve vězení sebevraždu a jeho stíhání tak bylo zastaveno.

Soud při rozhodování o trestu vzal mimo jiné v úvahu, že Maryška se k činu přiznal a litoval jej. Moravcovi soud nařídil ještě navíc zaplatit 200 tisíc korun pokuty, protože jako iniciátor činu měl zisk z likvidace konkurence. Pokud by pokutu uhradit odmítl, čekalo by jej tříměsíční vězení.

V pátek k soudu přišel jen Maryška. Po poradě s advokátem se vzdal práva na odvolání, ale Moravcův obhájce si ponechal lhůtu, stejně jako státní zástupce, takže rozsudek není v právní moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám