Hlavní obsah

Za výhrůžky bombami dostal tři roky natvrdo

Právo, hon
FRÝDEK MÍSTEK

Tři roky nepodmíněně udělil soud devětadvacetiletému Oskaru Chowaniokovi z malé vesnice Dobratice na Frýdecko-Místecku, který se v minulém roce bavil anonymními telefonáty a policie kvůli němu musela několikrát evakuovat vlaková nádraží ve Frýdku-Místku a nedaleké obce Dobrá.

Článek

"Chtěl jsem si jen udělat takovou srandu,“ hájil se obžalovaný u soudu. Za hloupou legraci přitom bude muset strávit za mřížemi dlouhé tři roky. Proti trestu se nedovolal na místě, ale nechal si zákonnou lhůtu, takže verdikt zatím není pravomocný.

Soud Chowaniokovi navíc nařídil ústavní protialkoholní léčbu, protože všechny anonymní telefonáty realizoval pod vlivem alkoholu. Zároveň musí Českým drahám nahradit škodu, vyčíslenou na 36 tisíc korun.

Policisté nikdy na nádražích žádnou bombu nenašli. Jeho výhrůžky ale byly tak vážné, že je policie nikdy nebrala na lehkou váhu. Navíc se stupňovaly - zpočátku vyhrožoval pouze uložením bomby, po několika telefonátech pak žádal půl miliónu korun, jinak hrozil postřílením pěti lidí na nádraží.

Za šíření poplašné zprávy hrozilo obžalovanému až pět let vězení.

České dráhy rozsudek přivítaly. "Jsme strašně rádi, že ten člověk byl potrestán. Doufáme, že to bude odstrašující případ pro další potenciální pachatele,“ řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám