Hlavní obsah

Za vraždu ženy padl o čtyři roky mírnější trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z 18 na 14 let zmírnil pražský vrchní soud trest pro Romana Kisse z Písecka (37), který půjde do vězení za brutální vraždu přítelkyně svého otce. Podle jeho tvrzení oběť z otce pouze lákala peníze a navíc mu vadilo, že se "příliš zabydlela v jejich domě".

Foto: Jitka Sobotková

Památník Brána ke svobodě

Článek

Vrchní soud dnes neshledal dostatek důkazů pro potvrzení výjimečného trestu, který Kissovi v březnu uložil Krajský soud v Českých Budějovicích. Navíc přihlédl k polehčujícím okolnostem, totiž že obžalovaný nebyl dosud trestán a jde o mladého člověka.

Důkazy ho usvědčily ze lži

Kiss podle soudu ženu zavraždil předloni v květnu, kdy se s ní potkal na schodech domku. Podle své několikrát pozměněné výpovědi chtěl zrovna zavřít okno v mezipatře, když ho otcova přítelkyně zezadu napadla. V první verzi výpovědi tvrdil, že měla v ruce nůž, později však již o žádné zbrani nemluvil. Sám se podle obhájce bránil.

Nakonec byl uznán vinným z toho, že ji nejméně devětkrát udeřil dřevěným válečkem a poté ji třikrát nožem bodl do hlavy a krku. Nakonec ji ještě škrtil. Soud připustil, že Kiss útok zřejmě nijak zvlášť neplánoval. Odmítl však jeho tvrzení, že se pouze bránil.

"Krvavé stopy na zdi a na zábradlí svědčí o tom, že poškozená před obžalovaným utíkala," prohlásila předsedkyně odvolacího senátu Jaroslava Maternová. Žena podle ní utrpěla množství ran na krku a na hlavě, zemřela zhruba po dvou minutách na vykrvácení.

Rozsudek je pravomocný. Kiss si trest odpyká ve věznici ve věznici s nejpřísnějším režimem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám