Hlavní obsah

Za vraždu ženy dostal invalida 10 let, u soudu plakal

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Jednatřicetiletého invalidního důchodce, dosud netrestaného Milana Hůlku z Úhlejova na Jičínsku, ve středu potrestal senát Krajského soudu v Hradci Králové za vraždu manželky deseti lety vězení. Muž při čtení rozsudku hlasitě plakal.

Článek

Hůlka v polovině loňského října ubodal svou sedmadvacetiletou ženu Moniku, v den pátého výročí jejich sňatku. Svůj čin nezapíral, jen tvrdil, že si na kritické okamžiky nepamatuje. Do policejního protokolu v přípravném řízení vypověděl, že mu byla manželka nevěrná, což bylo příčinou žárlivých hádek.

Bydlela nějaký čas dokonce s jiným mužem v Praze a přišla s ním do jiného stavu, který skončil interrupcí. Pak se chtěla vrátit k manželovi, jenže vztah k milenci prý neukončila. Hádky pokračovaly, až přišel osudný pátek 13. října. "Večer chtěla jít Monika do hospody, ale já jsem chtěl, abychom si na oslavu udělali hezký večer doma," řekl Hůlka policii. Rozepře skončila potyčkou a smrtí mladé ženy.

Pokusil se o sebevraždu

Jak vypověděl soudní lékař Petr Hottmar, v těle oběti se našlo šest bodných ran. Žena zemřela na vykrvácení. "Smrti by s největší pravděpodobností nezabránila ani neprodlená odborná pomoc," řekl Hottmar. Bezprostředně po činu vzal Hůlka jiný nůž a obrátil ho proti sobě, ale jeho život lékaři zachránili.

Před soudem činu litoval a omluvil se všem, kterým způsobil bolest. "Udělal jsem to v afektu a příčinou byla moje žárlivost. Svou ženu jsem velmi miloval a nechtěl jsem jí ublížit. Občas jsme se hádali kvůli maličkostem, ale nikdy před tím jsem jí neublížil," vyprávěl tichým hlasem.

Trest je na samé spodní hranici sazby, podle předsedy senátu Luboše Sováka nebyl důvod vyměřit trest nižší, jak navrhovala obhajoba. Verdikt není pravomocný, neboť obhájce Petr Gracík a státní zástupce Pavel Bužga si ponechali lhůtu k vyjádření.

Bužga připomněl, že Hůlkova kauza je typický případ toho, jak se nemají řešit manželské konflikty. "Spory provázely celé jejich soužití. V osudný den obžalovaný nevěděl, jak řešit svou frustraci z dlouhodobě rozhádaného vztahu a sáhl k naprosto neadekvátnímu způsobu. Nejprve se snažil shodit manželku z terasy a když se mu to nepodařilo, rozhodl se použít proti ní nůž," konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám