Hlavní obsah

Za vraždu v zastavárně padlo definitivně 15 a 14,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvojice mužů půjde za předloňskou loupežně motivovanou vraždu majitele jedné z pražských zastaváren na 15 a 14,5 roku do vězení. S definitivní platností o tom v úterý rozhodl pražský vrchní soud. V odvolacím jednání tak potvrdil dubnový verdikt městského soudu, který také oba litevské občany na dobu neurčitou vyhostil z republiky. Podle rozsudku oběť ubili stavebním kladivem.

Článek

Odvolání obžalovaných se jako nedůvodné zamítá, prohlásil předseda senátu Martin Zelenka. S ohledem na špatnou prognózu jejich možné převýchovy lze podle něj uložené tresty považovat spíše za mírné. Vrchní soud je ale nemohl zpřísnit, protože žalobce odvolání nepodal.

Dvaačtyřicetiletý Arvidas Kumpaitis a devětatřicetiletý Valerij Vrublevskij se podle soudů na přepadení zastavárny v Praze 9 předem domluvili. "Oba předpokládali i použití násilí. Je nepochybné, že se ve spolupachatelství dopustili trestného činu vraždy," zdůraznil Zelenka.

Proti dnešnímu verdiktu se již nelze odvolat, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Odsouzeni i v Litvě

Loupežné přepadení se odehrálo v dopoledních hodinách 21. října 2003. Dvojice cizinců vešla do bazaru v Praze 9 a požádala prodavače, aby jim otevřel vitrínu u podlahy. Když se muž sehnul, Kumpaitis podle rozsudku zaútočil na jeho hlavu stavebním kladivem, které si přinesl skryté pod bundou. Udeřil ho sedmkrát.

Jeho komplic Vrublevskij dal na dveře cedulku 'zavřeno', kterou předtím ukradli v jakémsi obchodě, a začal do velké černé tašky ukládat cenné věci. Dvojice v bazaru ukradla peníze, 35 mobilních telefonů, autorádio a plynovou pistoli. Vše za celkem 89 000 korun.

Kumpaitis od počátku vyšetřování zločin popíral. "Nespáchal jsem to," zdůraznil i dnes. Vrublevskij se zprvu policii přiznal a usvědčoval i spoluobviněného, později ale výpověď odvolal. Tvrdil, že ho k doznání přiměli Ukrajinci, kteří ho vydírali kvůli jeho neteři. Prý jim utekla, ač měla pracovat v nevěstinci. Obžalovaného údajně navíc nutili, aby si vykopal vlastní hrob. "Moje vina je, že jsem to hned na začátku neohlásil policii," řekl Vrublevskij odvolacímu senátu s tím, že jinak je nevinný.

Soud ale této verzi neuvěřil. "Výpověď obžalovaného byla natolik podrobná, že lze těžko předpokládat, že by ji takto interpretoval, kdyby mu ji vnutil někdo jiný," konstatoval Zelenka. Žádný z odsouzených nebyl podle něj dosud v Česku trestán. Ze zprávy Interpolu se ale soudy dozvěděly, že v Litvě byl jeden z nich odsouzen za krádež a druhý za krádeže a loupež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám