Hlavní obsah

Za vraždu šperkařky v Praze soud potvrdil 17,5 roku vězení

– Praha • Aktualizováno

Za dva roky starou brutální vraždu šperkařky v Praze si Martina Moláčková odpyká 17,5 roku ve vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který zamítl její odvolání a potvrdil původní rozsudek prvoinstančního soudu. Žena vinu odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Martina Moláčková si odpyká 17,5 roku ve vězení.

Článek

Podle rozsudku ale nikdo jiný vraždit nemohl. Proti rozhodnutí lze podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

Incident se odehrál v červenci 2014. Podle obžaloby žena zlatnici při návštěvě udeřila do hlavy, pak jí vložila do úst dva roubíky, přes hlavu přetáhla igelitovou tašku a kolem krku omotala pánskou kravatu.

Poté ještě šperkařku pořezala na zápěstích. Soudní znalci uvedli, že žena umírala dlouhé minuty.

Obhájce Tomáš Výborčík se ve středu u odvolacího soudu pokoušel původní rozsudek zvrátit. Podle něj neexistují důkazy, které by ukazovaly na jeho klientku a v rozsudku jsou rozpory.

„Rozhodujeme tady na základě nepřímých důkazů, které nevedou k obžalované,” řekl Výborčík.

Podle právníka se například neprokázala přítomnost obžalované v bytě v době vraždy. Snažil se soud přesvědčit, že místo opustila ještě předtím, než se čin stal. Argumentoval také tím, že se na místě našla stopa, která však nepatřila obžalované.

Přetržený řetízek  

Soud jeho argumenty považoval za nepodstatné. „Soud prvního stupně měl dostatek důkazů, že pachatelem nemohl být nikdo jiný než obžalovaná,” řekl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Za důležitý důkaz soud označil řetízek, který si Moláčková údajně u své známé chtěla nechat prodloužit. Byl totiž nalezen přetržený a zapadlý za sedačkou. Podle Lněničky to naznačuje, že se tam dostal během zápasu.

Moláčková jen šest dní před vraždou porodila dítě. V minulosti uvedla, že šperkařku v osudný den navštívila. Tvrdila však, že jí chtěla jen ukázat fotografie novorozence a dohodnout se na prodloužení řetízku.

„Chci jen říct, že jsem to neudělala,” řekla dnes Moláčková soudu. Vražda měla podle soudu majetkový motiv. Z bytu zmizel mobilní telefon, klíče zemřelé a šperky za téměř 17 000 korun.

Policie ženu zatkla čtyři měsíce po spáchání činu. Soud ji z vazby propustil loni na podzim, strávila v ní rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám