Hlavní obsah

Za vraždu kolegy dostal 10 let

Novinky, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Na 10 let do věznice s dozorem poslal v pondělí Krajský soud v Ústí nad Labem 36letého bývalého jirkovského strážníka Radima Hlubiňáka za vraždu svého kolegy. Hlubiňák se proti rozsudku ihned odvolal. Incident, při kterém zemřel jeden z jirkovských strážníků, kamarád odsouzeného, 32letý Roman Kvasnovský, se odehrál v listopadu před třemi roky.

Foto: Petr Skála

Docent Jiří Dobiáš dodnes jezdí po arálu ČZU a po Suchdole na kole a je jen otázkou, kdo jse v Suchdole starším cyklistou.

Článek

Hlubiňák tehdy nastoupil do služby a převzal i služební zbraň ČZ model 75. "V rozporu s předpisy ale zbraň natáhl a ze vzdálenosti 50 centimetrů namířil na hlavu svého kolegy. Nakonec stiskl i spoušť," uvedla žaloba. Odsouzený tvrdil, že výstřel padl náhodou a zbraň na Kvasnovského sedícího naproti u stolu, zamířil z legrace. Jeho kolegové vypověděli, že šlo o nešťastnou náhodu, policisté nejprve vyšetřovali čin jako nedbalostní ublížení na zdraví, později však strážníka obvinili z úmyslného ublížení na zdraví. Nakonec ale žaloba jeho čin překvalifikovala dokonce na vraždu.

Zbrojíř a zástupce ředitele

Hlubiňák pracoval u městské policie od roku 1991, o čtyři roky se stal zástupcem ředitele a o další rok později i zbrojířem. Zcela zlomený Hlubiňák si po celé pondělní soudní líčení zakrýval obličej dlaněmi, verdikt soudu jej zcela šokoval.

"Hluboce lituji vteřiny, kdy se to stalo," prohlásil s tím, že celou událost má stále před očima. V odůvodnění rozsudku pak uvedla soudkyně Kateřina Jonáková, že rozsudek senátu je na spodní hranici trestní sazby. "Odsouzený možná projevuje lítost vnitřně, ale ne navenek. Dosud se ani neomluvil družce oběti, nesnažil se ani o náhradu škody. Například náklady na pohřeb převzala městská policie, tedy daňoví poplatníci," uvedla soudkyně ve svém odůvodnění rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám