Hlavní obsah

Za únos podnikatele dostali 6,5 a 9 let, vraždu jim neprokázali

Právo, Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Královéhradecký krajský soud poslal v úterý na 6,5 a 9 let do vězení Michala Jirku (27) a Karla Cáhu (35) za to, že se podíleli na únosu a vydírání podnikatele Davida Petrovického. Žalobě se ale nepodařilo prokázat, že se podíleli na jeho vraždě.

Článek

Do domku ve Slavníči na Havlíčkobrodsku, kde žil David Petrovický se svou rodinou, násilím vnikli Jirka s Cáhou 22. listopadu 2000 večer. Doprovázel je ještě Martin Derganz. Všichni byli maskováni kuklami a ozbrojeni nabitými samopaly a pistolemi. Doma byla jen podnikatelova těhotná manželka a malé dítě. Násilníci ženu spoutali, prohledali dům, ukradli věci asi za 16 tisíc a čekali, až se Petrovický vrátí domů.

Ten přijel asi po dvou hodinách. Muži jej spoutali a odvezli do Dušejova, kde bydlel Derganz. "Drželi jej tam v garáži v poutech, přivázaného řetězem k rámu dveří do konce prosince a požadovali za jeho propuštění pětimiliónové výkupné," uvedla v žalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová. Unesený podnikatel byl zetěm majitele zkrachovalé potravinářské firmy Zeman & Zeman.

K předání peněz nedošlo a tělo podnikatele Petrovického bylo nalezeno loni v říjnu, pohřbené poblíž dálnice D1, kam policisty dovedl Cáha. Mrtvola byla ve značném stupni rozkladu, takže soudní lékaři nedokázali určit přesnou příčinu úmrtí. Zjistili však zlomeninu lebeční kosti a konstatovali, že oběť nepochybně zemřela násilnou smrtí.

Za smrt může Derganz, tvrdí obžalovaní

Oba obžalovaní se přiznali a s policií při vyšetřování spolupracovali. "V opačném případě by se žaloba dostala do značné důkazní nouze," konstatoval předseda soudního senátu Jiří Mádr. Cáha s Jirkou však vehementně popírali, že by měli cokoliv společného s vraždou a tvrdili, že za smrt Petrovického je zodpovědný výhradně Derganz, který vše naplánoval. Faltusová je nicméně přesvědčena, že minimálně Cáha pomáhal Derganzovi s pohřbíváním mrtvoly. Derganz už svůj podíl na případu objasnit nemohl, neboť byl v červenci roku 2003 zastřelen.

"Žalobě se nepodařilo prokázat ani nedbalostní zavinění smrti Davida Petrovického. Neprokázalo se také, že se na usmrcení uneseného domluvili nebo že se s tím ztotožnili," řekl Mádr.

Obžalovaní vyjádřili lítost

Cáha s Jirkou tedy byli odsouzeni jen za loupež, porušování domovní svobody, poškozování cizí věci, pokus o vydírání a zbavení osobní svobody. "Cáha měl na věci větší podíl, zejména na tom nejtěžším trestném činu, na vydírání. Byly při něm použity skutečně gangsterské metody," poznamenal Mádr.

Oba obžalovaní před soudem vyjádřili lítost. "Udělal jsem to pod tlakem strachu z Derganze. Nechal jsem se zmanipulovat, ponesu si to do konce života," řekl Jirka, jenž před tím žil, stejně jako Cáha, bez konfliktů se zákonem. To byla taky, vedle značné šance na resocializaci, hlavní polehčující okolnost.

Verdikt není pravomocný, protože obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám