Hlavní obsah

Za únik kyseliny v Plzni prý může technická závada

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Za nedělní ekologickou havárií v Plzni, kde v areálu Plzeňské teplárenské unikly kubíky kyseliny chlorovodíkové, může vadná plastová nádrž. Alespoň to si myslí generální ředitel teplárny Tomáš Drábela, který v pondělí svolal novináře.

Foto: Techmania Science Center

Silvestr v Techmania Science Center bude rušný.

Článek

"Ta nádrž praskla najednou, z ničeho nic. Nedalo se to zadržet. Muselo to vypadat jako přílivová vlna, tsunami," líčil pravděpodobný průběh víkendového dramatu Drápela.

"To, že je nádrž z plastu, je dnes zcela běžné. Byla ještě v záruce, nainstalovali jsme ji v listopadu loňského roku," konstatoval Drápela, podle něhož se jedná o zřejmě úplně první případ prasknutí podobného zásobníku v republice.

"Důvod selhání ještě neznáme. Mohlo se jednat o vadný plast nebo špatný svar. Máme ještě jednu stejnou nádrž, ze které jsme raději nechali kyselinu odčerpat," poznamenal ředitel, podle něhož si teplárna zřejmě nechá na zakázku vyrobit nové nádrže z kovu.

Vodárna čistila milióny litrů

Pracovníci teplárny v pondělí pokračovali v odklízení kontaminované zeminy a po poledni nechali odvézt k expertíze i prasklou nádrž, v níž předtím bylo uskladněno asi 35 kubíků kyseliny.

Většinu podle Drápela pobraly bezpečnostní jímky, část ale unikla mimo areál. Žíravina stékala po místní komunikaci pod nedaleký viadukt, kde vytvořila zapáchající jezero, které už v neděli zlikvidovali hasiči. Část se dostala až do kanalizace.

"Měřili jsme kyselost odpadní vody, a přestože se tato hodnota téměř nezměnila od normálu, přesměrovali jsme na několik hodin její přítok do retenčních nádrží a zadržených více než jedenáct miliónů litrů jsme pak vyčistili," podotýká Zbyněk Bejvl z Vodárny Plzeň.

Související články

Výběr článků

Načítám