Hlavní obsah

Za úmyslné zapálení lesa nebude policista potrestán. Uhradí škodu a u sboru skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za úmyslné zapálení lesa loni v srpnu nebude dnes již bývalý policista z Karlovarska potrestán. Státní zástupce Roman Šustáček jeho stíhání nyní podmíněně zastavil. „Stanovil jsem mu zkušební dobu dva roky, během které musí uhradit škodu v řádu stovek tisíc korun. Dalších 20 tisíc korun zaplatil státu jako peněžitý příspěvek na pomoc obětem trestných činů,“ řekl žalobce.

Požár lesa nad Březovskou přehradouVideo: HZS KK

 
Článek

Dotyčný již také od policejního sboru odešel na vlastní žádost. Podle informací Novinek u něj znalci nezjistili žádnou duševní poruchu se sklony k pyromanii, a jeho pohyb na svobodě tak není nebezpečný.

Žháře před pěti měsíci obvinili detektivové Generální inspekce bezpečnostních sborů z přečinu poškození cizí věci a hrozily mu za to tři roky vězení. K založení požáru u přehrady Březová se přiznal s tím, že chtěl být akční. Byl také první, kdo volal na tísňovou linku, že v lese hoří. Do příjezdu požárních jednotek se snažil plameny uplácávat větvemi.

Chtěl se ukázat. Když tam je první, tak se bude snažit hasit
velitel místní jednotky Jiří Buček

Oheň tehdy zasáhl zhruba šest hektarů lesa a bojovalo s ním devět jednotek hasičů, kteří vyhlásili druhý nejvyšší stupeň požárního poplachu. Hořely kmeny stromů, plameny se šířily i jejich korunami. Zásah ztížil nedostatek vody i špatně přístupný terén pro hasební techniku.

Chtěl být hrdinou

Obviněný policista byl v té době také členem dobrovolných hasičů v nedalekých Stanovicích. „Udělal nám velkou ostudu. Je mi to líto, když vidím, jak spousta kluků tady udělala hromadu užitečné práce, makají a dělají pro lidi. Pak to jeden člověk všem pokazí,“ reagoval už dříve velitel místní jednotky Jiří Buček.

Podle něj za tím nejspíš stály nenaplněné touhy být hrdinou. „Chtěl se ukázat. Když tam je první, tak se bude snažit hasit. Do jednotky chodil už jako kluk. Byl hodně aktivní a fyzicky zdatný,“ dodal Buček.

Vyšetřovatelé tehdy zjistili, že požár vznikl na více místech. „Od začátku měli podezření na úmysl. On tam byl první, nahlásil to a aktivně hasil, než přijely jednotky. Když se ho na místě ptali, co tam dělal, tvrdil, že se šel proběhnout. Jenže tomu neodpovídalo jeho oblečení. A navíc měl týden předtím nějaký úraz,“ popsal situaci šéf jednotky.

Požár napáchal na lesním porostu škodu za skoro půl miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám