Hlavní obsah

Za týrání kotěte půjde do vězení

Právo, Jaroslav Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Sedmiměsíčním vězením potrestal Okresní soud v Tachově muže, který si vloni udělal z malého kotěte kopací míč. Zvíře zranil tak, že ho musela veterinářka usmrtit injekcí. Celou událost navíc sledovaly děti.

Foto: Lucie Balcarová

Umělá tráva v nové hale, v pozadí tribuna pro 180 diváků.

Článek

"Pachatel už byl trestán, takže vykoná trest ve věznici s ostrahou," uvedl soudce Josef Junek.

Dvaatřicetiletý Karel Polanský, který se k soudu nedostavil, přitom mohl za týrání zvířete dostat až dva roky. "Společenskou nebezpečnost skutku spatřuji v tom, že surově usmrtil živého tvora. Není to totéž, jako když odcizí majetek, tedy zbytnou věc," komentoval soudce nepodmíněný trest.

Polanský však stráví ještě několik měsíců ve vězení navíc. V jiné kauze byl totiž souzen za krádež a napadení eskortní hlídky.

Ochránce zvířat: policie mne odrazovala

Muž utýral kotě na tachovském sídlišti Rapotín. Po hádce se svou partnerkou před domem a před očima malých dětí vyhodil nejdříve nalezené kotě do vzduchu a pak do něj kopl. Nebohé zvíře letělo zhruba 20 metrů vzduchem, než dopadlo na zem.

Vyděšené děti ze sídliště, které byly svědkem incidentu, přivolaly Karla Bobála ze záchranné stanice ptactva a handicapovaných živočichů. "Odvezl jsem kotě k veterinářce. Kromě zlomených končetin mělo zlomená žebra, která mu propíchla plíci. Koťátko nemělo naději na přežití, dostalo smrtící injekci," líčil Bobál.

Dnešní rozsudek je pro něj obrovským zadostiučiněním. "Policie mne zpočátku zrazovala, že podávat žalobu nemá smysl, že všechno skončí maximálně před trestní komisí. Já se ale nedal. Právě proto, že zavrženíhodný skutek viděly děti, jsem trval na soudním projednání," vysvětluje Bobál. Soud podle něj rozhodl dobře, i když možná pachateli přitížila kriminální minulost.

Reklama

Výběr článků

Načítám