Hlavní obsah

Za týrání fenky dostala majitelka podmínku. Dva roky nesmí chovat zvířata

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Rok vězení s podmíněným odkladem na 24 měsíců a dvouletý zákaz chovu zvířat vyměřil klatovský soud 22leté ženě z jižního Plzeňska za týrání psa. Podle již pravomocného rozsudku žena nezajistila několik měsíců řádnou výživu své fenky, která byla uvázaná na vodítku v kotci v Beňovech u Klatov. Zubožené zvíře zřejmě uteklo a letos v březnu ho u kontejnerů v obci našla jedna z místních obyvatelek.

Foto: Psí útulek Klatovy

Týraná fenka byla uvázaná u kotce v Beňovech

Článek

Pes měl podle nálezkyně tlamu ovázanou lepicí páskou, byl vyhladovělý a dehydrovaný, s řadou mokvajících ran po těle.

„Obviněná žena úmyslně po delší dobu týrala fenu nezjištěného plemene jménem Nela tím, že jí dlouhodobě omezovala výživu včetně napájení a nechala ji přivázanou na vodítku v nedostatečně zajištěném a neudržovaném kotci. To vše způsobilo psu psychickou bolest, utrpení, ztrátu srsti a poranění hlavy, krku a dolních končetin,“ stojí v rozhodnutí soudu s tím, že jednání obžalované vedlo k podvýživě a apatii u zvířete.

Zubožená fenka měla tlamu ovázanou lepicí páskou

Krimi

Obviněná žena zpočátku popírala, že jde o jejího psa. Nakonec se ale pod tíhou důkazů přiznala. „Je mi líto, že jsem to nechala dojít až do takového stavu, do jakého to došlo. Měla jsem Nelu řádně krmit a zabezpečit ji. Toho jsem si nyní vědoma,“ vypověděla majitelka psa.

Přiznala, že na psa neměla tolik času, aby ho dostatečně krmila. „Asi tak jednou týdně jsem mu něco donesla. Na procházky jsem s Nelou chodila tak jednou za čtyři týdny, jinak byla uvázaná na vodítku v kotci, který jsem ani nečistila od exkrementů,“ uvedla dále chovatelka. Jak se dostala izolepa psovi na čenich, prý ale netuší. „Nevím, jak se to mohlo stát,“ dodala obžalovaná.

Chtěl zahnat psa vidlemi, aby mu nepokousal dítě. Zvíře zranil a teď má na krku policii

Krimi

Pro ženu, která tehdy psa objevila u popelnic, to byl šok. „Zpočátku jsem vůbec nepoznala, že je to pes. Byl částečně vypelichaný, zakrvácený a na první pohled byla vidět vystouplá žebra. Když jsem si všimla, že má svázaný čumák lepenkou, byl to šok. Nemohl skoro dýchat, natož se napít nebo přijímat potravu. Rychle jsem mu strhla lepenku a hned vypil dvě plechovky vody,“ řekla Právu nálezkyně. Zavolala proto strážníky, kteří zvíře odvezli nejprve k veterináři a pak do útulku.

„Jednalo se o fenku křížence ve věku mezi třemi a pěti lety. Byla v žalostném stavu. Čumák musela mít přelepený delší dobu,“ řekla Právu vedoucí útulku Miloslava Šeflová.

Reklama

Výběr článků

Načítám