Hlavní obsah

Za tendenční posudek ve prospěch útočníka za volantem sebral soud znalci razítko a vyměřil mu pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokuta 30 tisíc korun a zákaz činnosti soudního znalce na dobu 30 měsíců. To je trest pro 54letého psychiatra a soudního znalce Michala Pořického z Berouna za tendenční posudek ve prospěch muže, který se pokusil o dvojnásobnou vraždu. Ve středu o tom zatím nepravomocně rozhodl plzeňský okresní soud.

Michal Pořický u Okresního soudu Plzeň-město (záběry z května letošního roku)Video: Klára Mrázová, Právo

 
Článek

Podle obžaloby Pořický vytvořil dobrozdání, podle nějž obžalovaný muž jednal v silném afektu a kvůli tomu téměř vymizely jeho ovládací schopnosti. Psychiatr zároveň zpochybnil věrohodnost poškozené. To ale bylo v rozporu s důkazy a se závěry dvou znalkyň, které zpracovávaly posudek v trestním řízení.

„Dost dobře nechápu, v čem je spatřována skutková podstata trestného činu. Vypracoval jsem znalecký posudek, který se nijak diametrálně nelišil od ostatních posudků,“ hájil se u soudu psychiatr.

V dokumentu Pořický uvedl, že obžalovaný trpí emočně nestabilní poruchou osobnosti, jeho ovládací schopnosti prý byly podstatně snížené, blížily se k vymizení. „Vlivem silného afektu, který byl nezvládnutý, došlo k takto intenzivnímu projevu agresivního chování,“ dospěl psychiatr k závěru.

Případ vraždy léčitele vstoupí do historie práva i psychiatrie, prohlásil u soudu znalec

Krimi

Krajský soud v Plzni ale smetl Pořického posudek ze stolu a označil ho za zcela účelový a tendenční. Muže, jenž se pokusil autem zabít bývalou přítelkyni a jejího nového partnera, odsoudil k 16 letům vězení. Verdikt pak potvrdil i Vrchní soud v Praze.

Podle státního zástupce znalec při hodnocení duševního stavu obžalovaného a jeho osobnosti zjevně vybíral jen takové skutečnosti, které měly přesvědčit soud o silném afektu.

„Vše ostatní bagatelizoval či zcela záměrně přehlížel. Obžalovaného se snažil prezentovat jako člověka s velmi nízkým intelektem, který by nebyl schopen nic předstírat,“ upozornil žalobce. Poukázal také na chování obžalovaného na místě činu, které neodpovídalo bezmyšlenkovitému zkratu, ale spíše promyšlenému jednání.

„Neovlivnil jsem soud, aby rozhodl ve prospěch obžalovaného. Naopak jsem doporučil jeho ochranné léčení, a to psychiatrickou ambulantní formou, kterou spatřuji v tomto případě za zcela přiměřenou,“ podotkl Pořický.

Znalec stojí před soudem za posudek ve prospěch násilníka. Nechápe proč

Krimi

Doplnil, že se cítí neprávem obviněný. „Jsem dehonestován a byla na mně spáchána křivda,“ zdůraznil s tím, že jako znalec pracuje od roku 1999 a vytvořil několik tisíc posudků.

Dále sdělil, že k poškozené se vyjádřil proto, aby přispěl k objasnění věci. Upozornil, že žena pár týdnů po trestnému činu psala obžalovanému milostné dopisy a chtěla si ho přímo ve věznici vzít. „To je dost zarážející i pro laika,“ řekl.

Před soudem už jednou byl

Psychiatr už jednou na lavici obžalovaných usedl, a to kvůli ohrožení pod vlivem návykové látky. Ordinoval totiž opilý. Policisté mu naměřili 2,6 promile alkoholu. V tomto stavu vyšetřil nejméně čtyři pacienty. Berounský okresní soud však loni stíhání podmíněně zastavil a stanovil mu zkušební dobu 14 měsíců. Z toho osm měsíců musí vykonávat psychiatrickou praxi pouze pod dohledem kolegy.

Musel také zaplatit 200 tisíc korun státu, který finance použije na pomoc obětem trestné činnosti.

Nad vlakovým onanistou znalec zlomil hůl, tak ho klatovský soud poslal do vězení

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám