Hlavní obsah

Za smrtelný výbuch v Brdech obvinila policie vojenského pyrotechnika

Plzeň

Za obecné ohrožení z nedbalosti stíhá vojenská policie armádního pyrotechnika. Obvinění souvisí s výbuchem munice během asanačních prací v bývalém vojenském prostoru Brdy loni v červenci, při kterém jeden voják zahynul a další se vážně zranil. Trestní stíhání Právu v úterý potvrdila rokycanská státní zástupkyně Ivana Dragúnová, která dohlíží na vyšetřování případu.

Foto: Jiří Šolc, Právo

Cestu k místu výbuchu hlídali vojáci.

Článek

Podle ní obviněný pyrotechnik nenese přímo vinu na smrti vojáka, ale pokud by se řídil předpisy, které určují postupy při zacházení s municí, nemuselo k tomuto neštěstí dojít.

„Pyrotechnikovi, který měl tehdy asanační práce na starosti, je kladeno za vinu, že porušil předpisy při manipulaci s municí. Šlo o porušení důležité povinnosti vyplývající z jeho pracovního postavení,“ upřesnila žalobkyně.

Voják, který byl zraněný po výbuchu v Brdech, zemřel

Domácí

Obviněnému tak hrozí až pět let vězení a propuštění z armády.

Dva příslušníky 15. ženijního pluku z Bechyně zasáhl výbuch 20. července krátce po desáté dopoledne při asanačních pracích na někdejší dopadové ploše Kolvín, kde dělali hloubkový pyrotechnický průzkum.

„Oba utrpěli těžká zranění. Jeden z nich byl s devastačním zraněním dolních končetin letecky transportován do fakultní nemocnice Lochotín. Druhý muž utrpěl popáleniny horní části těla a do nemocnice ho při vědomí převezla sanitka,“ uvedla v den výbuchu mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Při explozi v Brdech se vážně zranili vojáci. Jeden přišel o končetinu, druhý je popálený

Krimi

Armáda o několik dní později na Twitteru informovala, že praporčík V. K. podlehl zraněním.

Bývalý vojenský prostor Brdy je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí, armáda ho od roku 2012 do roku 2017 po povrchu čistila. Ženisté našli na území o rozloze téměř 13 tisíc hektarů asi 10 tisíc kusů nevybuchlé munice.

V roce 2019 začaly práce znovu, pyrotechnici se pustili do hloubkového průzkumu v místech bývalých dopadových ploch, která jsou veřejnosti stále nepřístupná.

Reklama

Výběr článků

Načítám