Hlavní obsah

Za smrt prodavačky zastavárny přísnější trest

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

O dva roky přísnější trest ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci uložil nezaměstnanému Petru Mudruňkovi (25) za loňskou smrt prodavačky v zastavárně umístěné na Zeyerově ulici v Olomouci. Za přepadení třicetileté ženy a matky dvou dětí půjde na 12 let do věznice se zvýšenou ostrahou.

Foto: Josef Zajíc

Hodina Země. 19.3.2016.

Článek

K vyloupení zastavárny se Mudruňka údajně rozhodl kvůli finanční tísni partnera, s nímž tehdy žil. Prodavačku, která jej přistihla, povalil a sám spadl na ni. Žena utrpěla četná závažná poranění, mj. devastující poranění mozku.

Násilník sebral nejrůznější věci a deset tisíc v hotovosti a těžce zraněnou ženu v prodejně zamkl a utekl. Žena na následky zranění 2. května v nemocnici zemřela. Mudruňka se k činu doznal.

Proti květnovému verdiktu Krajského soudu v Ostravě se odvolala státní zástupkyně i obžalovaný. [celá zpráva] Zatímco státní zástupkyně pro Mudruňku u VS požadovala přísnější trest, Mudruňka sám se domáhal trestu pod spodní hranicí zákonné sazby (ta je 10 až 15 roků).

"Lituji toho, co se stalo. Je strašně těžké žít s tím, že jsem připravil o život matku dvou dětí. Šlo ale o nešťastnou náhodu," tvrdil u VS Mudruňka, přičemž jeho obhájce argumentoval také možnou resocializací a přiznáním, které podle něj pomohlo případ vyřešit.

Páchané násilí gradovalo

Olomoucký VS se však přiklonil na stranu státní zástupkyně. "Krajský soud výrazně přecenil osobu obžalovaného. V posledních třech letech totiž páchal trestnou činnost ze zištných důvodů s použitím násilí, které postupně gradovalo, a to i ve zkušební době," uvedl ve zdůvodnění rozsudku předseda senátu VS Ivo Lajda s tím, že smrt prodavačky nelze označit za nešťastnou náhodu. [celá zpráva]

"Pachatel použil násilí zcela cíleně, aby si vytvořil podmínky pro vyloupení zastavárny. Ani jeho přiznání nevedlo k úplnému objasnění případu. Za takových okolností by desetiletý trest byl nepřiměřeně mírný," dodal Lajda.

Související témata:

Související články

Žena bojuje o život po útoku lupiče

Zatím neznámý lupič přepadl v pondělí v podvečer třicetiletou pracovnici zastavárny na Zeyerově ulici v Olomouci. Způsobil jí těžké poranění hlavy a žena leží...

Výběr článků

Načítám