Hlavní obsah

Za schvalování útoku Ruska na Ukrajinu snížil soud bývalému zastupiteli Bruntálu pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Už podruhé odsoudil Krajský osud v Ostravě bývalého zastupitele Bruntálu za SPD Daniela Makaye za schvalování útoku Ruska na Ukrajinu a nabádání k ještě tvrdším úderům včetně použití vodíkových bomb. Tentokrát má Makay zaplatit peněžitý trest 36 tisíc korun.

Foto: Aleš Honous, Právo

Odsouzený Daniel Makay

Článek

V únoru 2022, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, byl Makay ještě bruntálským zastupitelem. Krátce po zahájení války napsal na Facebook: „Putin je prostě borec, věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty.“ V dalších příspěvcích pak také radil, že by mělo Rusko na Ukrajině použít vodíkové bomby menší tonáže a zasadit tvrdší úder. Za to jej okresní a následně i krajský soud odsoudily za trestný čin schvalování genocidy a zločinů proti míru k pokutě 45 tisíc korun.

U soudu se Makay hájil právem na svobodu slova a na svých výrocích dosud trval. Podle svých slov nenabádal k násilí proti lidu Ukrajiny, ale k likvidaci ukrajinských fašistických skupin. Proti rozsudku krajského soudu podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který rozhodnutí zrušil. Jenže Okresní soud v Bruntále i napodruhé odsoudil Makaye k pokutě 45 tisíc.

Zastupitel Bruntálu dostal peněžitý trest za schvalování útoku na Ukrajinu

Krimi

Makay s ní opět nesouhlasil a odvolal se ke krajskému soudu, který se dnes zabýval případem podruhé. Někdejšího komunálního politika neosvobodil, ale snížil mu pokutu na 36 tisíc korun. „Slovy prezidenta Klause, zaznamenali jsme nevýhru, byť byl snížen ten peněžitý trest. Já osobně samozřejmě s výrokem soudu spokojený nejsem, považuji jej za nesouladný s trestním zákoníkem a právním řádem České republiky, neboť si myslím, že daný výrok nenaplňuje znaky skutkové podstaty trestného činu schvalování genocidy a zločinů proti míru,“ okomentoval úterní rozhodnutí krajského soudu obhájce Makaye, aktivista Jindřich Rajchl. Ten je známý nejen jako předseda strany PRO 2022, ale také jako svolavatel či podporovatel protivládních demonstrací v letech 2022 a 2023.

Uvedl, že u soudu argumentoval zejména judikaturou Evropského soudu pro lidská práva v kauze Perinçek versus Švýcarsko. „To je naprosto zásadní judikát, kde soud jasně říká, že nelze zasahovat do svobody názorového projevu i přesto, že ty výroky můžeme považovat do určité míry za pobuřující nebo se nás mohou jakýmkoliv způsobem dotknout,“ tvrdí Rajchl.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Aktivista, svolavatel protivládních protesů, předseda strany PRO 2022 a obhájce Makaye Jindřich Rajchl.

I když u odvolacího soudu prohrál, vidí v tom šanci na výhru. „Umožňuje nám to pokračovat v tom řízení, podat dovolání, jít k Nejvyššímu soudu, kde nepředpokládám úspěch, protože jednou už Nejvyšší soud dovolání zamítl. Ale teprve potom budeme mít možnost se obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, kde budu samozřejmě argumentovat tou ustálenou judikaturou, tím rozhodnutím, které se dotýkalo daleko horšího výroku, než jaký pronesl můj klient v rámci své sociální sítě,“ vysvětlil obhájce Makaye.

Rajchl je přesvědčený, že u Evropského soudu pro lidská práva musí vyhrát. „Pokud se tam dostaneme a budeme úspěšní, tak to jednou provždy vyřeší celý problém a spor ohledně kriminalizace výroků, které nejsou v souladu s oficiální politikou naší vlády, které se v podstatě odlišují od toho jediného názorového proudu, který prezentují média,“ nastínil a poukázal, že jsme se vrátili do období 80. let minulého století, kdy kdokoliv cokoliv řekne, co není v souladu s názorem vlády, tak je v podstatě považováno za trestný čin. „A je kriminalizováno. Ale tak to holt je a musíme se s tím nikoli smířit, ale naopak se musíme proti tomu postavit,“ burcuje Rajchl, který stejně jako jeho klient s úterním výrokem ostravského soudu nesouhlasí.

Reklama

Související témata:
Daniel Makay

Výběr článků

Načítám