Hlavní obsah

Za rasový útok dostal mladík z Jeseníka podmínku

Právo, Novinky, Barbora Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Letos v dubnu napadl devatenáctiletý Martin Stiskala stejně starého Roma. V úterý mu za tento čin okresní soud v Jeseníku vyměřil dvouletý podmíněný trest. V druhém případě rasově motivovaného činu byl Stiskala i s dalším obviněným Martinem Hejným zproštěn obžaloby. Státní zástupkyně se proti rozsudku ihned odvolala.

Foto: Zdeněk Němec

Hana Tomáš Briešťanská v Žítkovských bohyních.

Článek

Odvolání zvažuje i Stiskala. Podle jeho matky Jany Stiskalové se totiž objevili noví svědci, kteří do případu vnesou nové skutečnosti. Obžaloba dvojici mladíků vinila z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a výtržnictví.

První z případů se stal už letos v zimě, kdy měl Stiskala s Hejným slovně napadnout romský pár. Muže a ženu měli pronásledovat a házet po nich sněhové koule, zatímco jim vyhrožovali zabitím.

Druhý z žalovaných skutků, po kterém byl Stiskala vzat do vazby, se stal letos na jaře. V tomto případě Hejný vystupuje pouze jako svědek. Jak vyšetřila policie, Stiskala napadl stejně starého romského mladíka před jesenickou restaurací Sport.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám