Hlavní obsah

Za propuštění podnikatele Maliny dostali soudce a advokát podmínky

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni v úterý potvrdil v odvolacím řízení chomutovskému soudci Ivanu Novákovi roční podmíněný trest s odkladem na rok. Stejný verdikt si vyslechl také jeho komplic, bývalý přední kriminalista a nynější advokát Josef Doucha. Tresty oběma mužům uložil už letos v červnu Okresní soud v Karlových Varech za to, že pomohli na svobodu podnikateli Tomáši Malinovi.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Chomutovský soudce Ivan Novák (vpravo) a advokát Josef Doucha

Článek

Krajský soud v Plzni Nováka odsoudil za pokus o zneužití pravomocí úřední osoby, Douchu pak za pomoc k tomuto činu. Podle předsedy senátu Pravoslava Poláka se však nepodařilo prokázat, že se dopustili korupce. „Neexistoval jediný přímý důkaz, pouze řetěz důkazů nepřímých,“ zdůvodnil. Státní zástupkyně požadovala pro chomutovského soudce tři roky nepodmíněně, pro advokáta rok a ještě peněžité tresty.

Na přelomu let 2015 a 2016 se advokát Doucha podle obžaloby obrátil na soudce Nováka a žádal o předčasné propuštění svého klienta, podnikatele Maliny, který byl ve vězení za zpronevěru a podvody.

Chomutovský soudce nakonec prosbě vyhověl, za což měl podle státní zástupkyně dostat osmdesátitisícový úplatek. Oba obžalování po celou dobu svou vinu odmítali.

Chomutovský soudce Novák dostal podmínku, advokát zákaz činnosti

Krimi

Malina se dostal za mříže v roce 2013 kvůli zpronevěře a podvodu, které se týkaly obchodu s palivy. Od Unipetrolu získal pohonné hmoty za 170 milionů korun, za zboží ale nezaplatil, dál ho prodával a za peníze nakoupil akcie.

Když ho v roce 2016 soudce Novák podmíněně propustil na svobodu, rozhodnutí obhajoval tím, že odsouzený získal ve věznici velmi dobré hodnocení a také že se za něj zaručilo sdružení pražských nohejbalistů.

Údajnou korupci soudce se nikomu nechce soudit

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám