Hlavní obsah

Za přejetí dětí na přechodu dostal penzista podmínku

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JÍČÍN

Nehoda, která v září otřásla Frenštátem pod Radhoštěm na Novojičínsku, se už za tři měsíce dostala před soud. Penzista v trabantu smetl z přechodu pro chodce tři desetileté děti, které šly do školy. Naštěstí všechny náraz přežily. Okresní soud v Novém Jičíně řidiče v úterý odsoudil k osmnáctiměsíčnímu vězení s podmíněným odkladem na dva a půl roku.

Foto: Pavel Čempěl

Před třemi lety vyrostl nasvětlený přechod v Bohumíně v Lidické ulici u železniční lávky pro pěší.

Článek

Součástí rozsudku je i tříletý zákaz řízení. Při líčení navíc vyšlo najevo, že 78letý muž z Ostravy je na levé oko slepý, což mu však i podle lékařů nebránilo v řízení automobilu. Podmínkou je jen nošení dioptrických brýlí.

Státní zástupce i obhájkyně si ponechali lhůtu pro odvolání. Viník se soudu ze zdravotních důvodů nezúčastnil. Před vyšetřovateli však uvedl, že děti na přechodu pro chodce na Rožnovské ulici vůbec neviděl.

"Slyšel jsem jen náraz. Až po chvíli jsem zabrzdil, vystoupil a viděl asi dvacet metrů vzadu ležet na silnici dívku. Kluka jsem si ani pak nevšiml," uvedl s tím, že svého pochybení strašně lituje.

Vůbec nebrzdil

Jasno vnesla do případu žena, která právě jela do práce a stála před přechodem v protisměru. "Děti přecházely způsobně. Jenže trabant vůbec nebrzdil, ve výhledu mu přitom nic nebránilo," vypověděla svědkyně.

Matky dětí popisovaly jejich současný zdravotní stav. Chlapec Tomáš má například dodnes výpadky paměti a chodí na rehabilitace. "Zhoršil se mu zrak, vidí dvojmo a je hodně bázlivý," vypověděla jeho matka. Matka Michaely řekla: "Míša má z nehody dodnes psychické trauma, bojí se a od školy ji musím doprovázet," vypovídala.

Obě ženy uvedly, že je obžalovaný nenavštívil, ani se jinak neomluvil. Podle znalce stále není jisté, jestli děti nebudou mít trvalé následky. Tomáš utrpěl například lehký otok mozku, zlomeninu výběžku bederního obratle i čelní kosti a až po ustálení zdravotního stavu bude jasné, jestli se například neobjeví komplikace v podobě epilepsie.

Reklama

Související články

Penzista v trabantu srazil děti na přechodu

Dva desetileté školáky v pondělí ráno ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku srazil na přechodu pro chodce 78letý řidič Trabantu. Děti z Frenštátu právě...

Výběr článků

Načítám