Hlavní obsah

Za požár v klatovské nemocnici uložil soud žháři léčení

Právo, pab

Devětadvacetiletému muži z Ústí nad Orlicí, který loni v létě založil požár v klatovské nemocnici, soud v úterý uložil místo trestu léčbu u psychiatra. Podle znalců totiž nebyl v době činu schopen své jednání ovládat, neboť trpí psychickou poruchou.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Trestní stíhání z důvodu nepříčetnosti už zastavil státní zástupce v přípravném řízení. Já jsem rozhodl o tom, že muž se musí podrobit ochrannému psychiatrickému léčení,“ řekl soudce Jan Kasal.

Karel P. loni zapálil matraci na lůžkovém oddělení psychiatrie a pak z nemocnice utekl. Po dvou dnech ho policisté dopadli v Liberci. Zapálená matrace v nemocničním pokoji naštěstí jen zahořela, oheň se dále nerozšířil. Celé přízemí budovy bylo ale zakouřené. „Z místa jsme evakuovali dvacet pacientů a poté prostory odvětrali,“ řekl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Záchranná služba tehdy na místě ošetřila tři zdravotní sestry, které se při vyvádění pacientů nadýchaly kouře. Škodu následně vyčíslil špitál na více než sto tisíc korun.

Mluvčí nemocnice Jiří Kokoška po útěku žháře uvedl, že jeho hospitalizace nesouvisela s násilným počínáním a nenařídil ji soud. „Nicméně se jedná o nedoléčeného psychiatrického pacienta,“ dodal tehdy Kokoška.

Reklama

Výběr článků

Načítám