Hlavní obsah

Za popálené děti při nezdařeném faraonově hadu na táboře v Rokycanech soudí instruktorky

Rokycany

Za nezdařený chemický pokus na příměstském táboře v Rokycanech, při kterém se v srpnu 2019 popálily tři děti, stanuly ve čtvrtek u Okresního soudu v Rokycanech tehdejší instruktorky Marina Skočilová (48) a Lucie Skořená (41). Obě ženy jsou stíhány za těžké ublížení na zdraví. Jedno z popálených dětí skončilo v kritickém stavu v nemocnici a má trvalé následky.

Instruktorky soudí kvůli chemickému pokusuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Obžalované se domluvily na zopakovaní pokusu, tzv. faraonově hadu, který se napoprvé nezdařil. Při dolévání lihu do ohniště došlo k prudkému vzplanutí par, což mělo za následek popálení tří dětí v těsné blízkosti,“ uvedla státní zástupkyně Ivana Dragunová.

Obě ženy jsou stíhány za těžké ublížení na zdraví. Jedno z popálených dětí totiž skončilo v kritickém stavu v nemocnici a má trvalé zdravotní následky.

Instruktorky chtěly zpestřit dětem táborový program pyrotechnickým experimentem, kterému se říká faraonův had. Při něm se zapálí směs cukru, jedlé sody a etanolu, čímž dojde k chemické reakci vytvářející tělo pěnového hada.

Z pražského bytu odvezli do nemocnice zraněné dítě a ženu

Krimi

„Nedodržely předepsaný postup tak, aby výsledný efekt byl bezpečný,“ stojí v obžalobě. První pokus ženám nevyšel, tak se obě domluvily, že ho zopakují. Starší z nich pak do ohniště nalila líh a došlo k explozi. Nejhůře tehdy dopadla sedmiletá Natálka, kterou transportoval vrtulník na popáleninové centrum v Praze na Vinohradech.

„Utrpěla vážné popáleniny druhého stupně na 43 procentech těla, na více než dvaceti procentech těla tyto popáleniny dosahují život ohrožujícího stupně tři. Natálčin stav je skutečně vážný,“ popsali stav dívenky krátce po události rodiče.

„Je mi to líto, co se stalo, že se děti zranily, ale cítím se nevinna,“ prohlásila před soudem Skořená.

Tříletá holčička se popálila vařící omáčkou, odvezl ji vrtulník

Krimi

Když došlo k explozi, stála podle svých slov k ohništi zády. „Pak jsem slyšela, jak Martina křičí, aby všechny děti zmizely do budovy. Když jsem se otočila, viděla jsem, jak Natálku oplácává na vlasech. Bylo mi jasné, že se něco stalo. Běžela jsem k nim, Martina se snažila sundat s Natálky hořící tričko. Pak doběhla pro hadici a dívku polila vodou,“ popisovala Skořená dramatické okamžiky.

Potvrdila, že pokus neměl napoprvé patřičný efekt. Proto jsme se rozhodly ho zopakovat. Špejlí jsem rozpíchala seškvařenou krustu, abych se přesvědčila, zda je to opravdu dohořelé a zda je tam dostatečné množství nevyhořelé směsi,“ pokračovala obžalovaná.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Soud s instruktorkami kvůli chemickému pokusu

Řekla také, že děti dostaly bezpečnostní brýle a byly poučeny, v jaké vzdálenosti mají být. „Jak se to mohlo stát, to netuším,“ uzavřela Skořená.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám