Hlavní obsah

Za podání tekuté drogy na diskotéce padl čtyřletý trest

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Petr Novotný z Prahy by měl jít na čtyři roky do vězení. Krajský soud v Hradci Králové ho v pátek uznal vinným ze zločinu nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Potrestal ho za to, že loni v červnu na diskotéce ve Špindlerově Mlýně nabídl tekutou extázi třem lidem. Dva z nich přežili jen díky rychlému zásahu lékařů.

Za podání tekuté drogy na diskotéce padl čtyřletý trestVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Rozsudek není pravomocný, neboť si obžalovaný i státní zástupce ponechali lhůtu k podání odvolání. „Obžalovaný je současně povinen zaplatit na náhradu škody dvěma zdravotním pojišťovnám v celkové výši 89 190 korun,“ doplnila Iva Matušková z tiskového oddělení krajského soudu.

K události došlo v noci z pátku na sobotu 7. června loňského roku kolem druhé hodiny ranní. Obžalovaný Novotný si nechal na baru plastovou lahev s čirou tekutinou a dovolil, aby látku požili barman i jeho kamarád s přítelkyní. Zatímco barman měl jen menší zdravotní potíže a stačilo mu opláchnutí vodou, druzí dva poškození zkolabovali a museli být záchrankou převezeni do nemocnice.

Nemohl vědět, že na poškozené to bude mít tyto následky
obhájce Josef Zeman

Obžalovaný u soudu uvedl, že tekutou extázi dostal dříve od neznámých lidí, s nimiž se seznámil v jednom ze špindlerovských barů. Sám prý tekutinu požil.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Petr Novotný v soudní síni hradeckého krajského soudu na začátku hlavního líčení.

„Nezpochybňujeme, že došlo k vážnému ohrožení života poškozených, ale rozporujeme míru zavinění mého klienta,“ vysvětlil obhájce Josef Zeman, proč obhajoba zvažuje odvolání. „U něho nenastaly takové následky jako u dvou poškozených. Proto tvrdíme, že nemohl vědět, že na ně to bude mít tyto následky,“ dodal Zeman.

 Po vypití nelze dýchat

Tekutá extáze je psychotropní látka GHB čili kyselina 4-hydroxybutanová, ovlivňující dechové centrum mozku. Po požití přestává člověk dýchat, látka působí primárně na útlum dechové činnosti. Souběžné pití alkoholu může tyto a další příznaky ještě prohloubit. Jak však uvedli znalci, látka působí na každého individuálně.

„Oba poškození požili velké množství. U poškozeného 26letého muže došlo dokonce k překročení smrtelné dávky. Smrt byla odvrácena pouze rychlou zdravotnickou pomocí,“ upozornil státní zástupce Jan Vodička.

Domnívám se, že trest by měl být vyšší
státní zástupce Jan Vodička

„Navrhoval jsem trest pod spodní hranicí trestní sazby, stejně jako obhajoba, neboť se mi zdála základní trestní sazba pro tento konkrétní případ příliš vysoká. Nicméně soud uložil trest nižší, než jsem navrhoval, a proto jsem si ponechal lhůtu k podání odvolání. Domnívám se, že by měl být vyšší,“ dodal státní zástupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám